ΚΟΣΜΟΣ

Όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ - Στο κενό οι πιέσεις για χρήση εντός Ρωσίας

Όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ - Στο κενό οι πιέσεις για χρήση εντός Ρωσίας

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Andrew Harnik

Πράσινο φως για την αποστολή στην Ουκρανία προσθέτων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη (26/9), αλλά δεν υπέκυψε στις πιέσεις Ζελένσκι να επιτρέψει την χρήση αμερικανικών πυραύλων για επιθέσεις εντός της Ρωσίας.   

Η Ουκρανία έχει εδώ και καιρό εκστρατεύσει ώστε οι σύμμαχοί της - κυρίως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους που θα της παράσχει η Δύση στη Ρωσία.

Κάνοντας μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ο πρόεδρος δήλωσε ότι «αποφάσισε να παράσχει στην Ουκρανία το όπλο μεγάλου βεληνεκούς Joint Standoff Weapon (JSOW)».

Πρόκειται για ένα πυρομαχικό το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ουκρανίας.

Οι βόμβες ολίσθησης έχουν αναδιπλούμενα φτερά που τις βοηθούν να φτάνουν σε στόχους έως και 112 xχιλιόμετρα μακριά. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, αλλά ο τύπος που θα σταλεί στην Ουκρανία φέρεται να είναι εξοπλισμένος με πυρομαχικά διασποράς.

Στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου δεν έγινε καμία αναφορά στην άδεια για την εκτόξευση αυτών των όπλων προς τη Ρωσία.

«Για σχεδόν τρία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συσπειρώσει τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία του από τη ρωσική επίθεση», είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

«Ήταν κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής μου να παράσχουμε στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται για να επικρατήσει», πρόσθεσε.

χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, μέσω της Πρωτοβουλίας για τη Βοήθεια Ασφάλειας στην Ουκρανία. Αυτό θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετα πυρομαχικά αεράμυνας και αέρος-εδάφους,

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία τα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς Joint Standoff Weapon (JSOW).

Η Ουκρανία θα λάβει επίσης «εκατοντάδες πρόσθετους πυραύλους Patriot και AMRAAM κατά το επόμενο έτος»,

Η εκπαίδευση θα επεκταθεί για τους Ουκρανούς πιλότους F-16, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της εκπαίδευσης επιπλέον 18 πιλότων το επόμενο έτος,

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν επίσης «σήμερα δράση για τη διακοπή ενός παγκόσμιου δικτύου κρυπτονομισμάτων, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους»,

Και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να στερούν πόρους από τη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση,

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης να συγκαλέσει μια συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στη Γερμανία - για να συντονίσει τις προσπάθειες των 50 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Μέσω αυτών των ενεργειών, το μήνυμά μου είναι σαφές: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε .