ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ - Πόροι και για την ανοικοδόμηση

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ - Πόροι και για την ανοικοδόμηση
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων της προς την Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/9) τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας «εκτιμώμενης αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις κρατών-συμμάχων του στη Δύση να επιτρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις του να χρησιμοποιεί πυραύλους μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων πιο βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια — κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.

Το κατά σειρά 66ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, του βασικού υποστηρικτή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει πυρομαχικά αέρος-εδάφους, εδάφους-εδάφους, αντιαρματικά όπλα, ελαφριά και βαριά τεθωρακισμένα, υλικά κατεδαφίσεων κ.λπ., σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.

Οικονομική βοήθεια και για την ανοικοδόμηση

«Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε στην Ουκρανία τους πόρους που χρειάζεται να χτίσει ξανά καλύτερο ό,τι υπήρχε πριν», είπε ο κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι μυστικό ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές, αλλά η Ουκρανία έχει ανθεκτική οικονομία, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση στην οποία ήταν επίσης παρόντες ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε κοινή διακήρυξη 30 και πλέον χωρών, καθώς και της ΕΕ, πως θα στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σκοπός είναι να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ζημιές και να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία μακροπρόθεσμα, είπε, προσθέτοντας «στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας τώρα και στο μέλλον».

Τον Ιούνιο, η G7 αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν τόκοι παγωμένων πόρων της Ρωσίας για να χρηματοδοτηθεί η χορήγηση δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Η Μόσχα χαρακτηρίζει παράνομη την κίνηση.

Οι πόροι της Ρωσίας θα παραμείνουν δεσμευμένοι «ωσότου τερματίσει την επίθεσή της και πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη.