ΚΟΣΜΟΣ

«Θα υπάρξουν συνέπειες αν μας επιτεθείτε» - Ανακοίνωση προειδοποίηση προς τη Δύση από το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα προειδοποίηση στους  συμμάχους της Ουκρανίας ότι μπορεί να υπάρξουν «συνέπειες εάν οι δυτικές χώρες συμμετάσχουν σε μια επίθεση κατά της Ρωσίας» εξέδωσε το Κρεμλίνο την Πέμπτη (26/9).

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία βρίσκεται σε ένα «πρωτοφανές επίπεδο αντιπαράθεσης».

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας θα πρέπει να θεωρηθούν ως «μήνυμα» προς τις «μη φιλικές» χώρες.

Η Ουκρανία ασκεί πιέσεις εδώ και καιρό οι σύμμαχοί της - κυρίως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους που θα της παράσχει η Δύση στη Ρωσία.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μόλις επιβεβαίωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς - αλλά δεν υποχώρησε στο να επιτρέψει την εκτόξευση των πυραύλων στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήρθε στον απόηχο της δήλωσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη (25/4) ότι προτάθηκαν ορισμένες «αποσαφηνίσεις» αναφορικά με το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, λέγοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχόταν επίθεση από κάποιο κράτος και ότι ακόμη και η επίθεση με συμβατικά όπλα, από χώρα που στηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη, θα μπορούσε να θεωρηθεί κοινή επίθεση των δύο.

Μεταξύ άλλων όπως αποκάλυψε, προτείνεται η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνική δύναμη, αλλά με τη συμμετοχή ή τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, να θεωρείται ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακόμη τόνισε ότι η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι ξεκινά μια μαζική διασυνοριακή επίθεση από αέρος, με μαζική εκτόξευση πυραύλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή υπερηχητικά όπλα, πρόσθεσε.

Η Μόσχα, συνέχισε ο Πούτιν, διατηρεί επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η ίδια ή η Λευκορωσία δεχτούν επίθεση, ακόμη και με συμβατικά όπλα.

«Συγκεκριμένο μήνυμα η αλλαγή», λέει ο Πεσκόφ

Η αλλαγή «θα πρέπει να θεωρηθεί συγκεκριμένο μήνυμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις Πούτιν. «Είναι ένα μήνυμα που προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις επιπτώσεις μιας συμμετοχής σε μια επίθεση κατά της χώρας μας με διάφορα μέσα, όχι απαραίτητα πυρηνικά», πρόσθεσε.

«Φυσικά, η πυρηνική αποτροπή προσαρμόζεται για ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία των εντάσεων που εξελίσσονται στα σύνορά μας», υπογράμμισε ακόμη ο Πεσκόφ, σε μια σαφή νύξη προς την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης