ΚΟΣΜΟΣ

Ξεχωριστές συναντήσεις Ζελένσκι με Μπάιντεν και Χάρις - Οι επιδιώξεις του Ουκρανού προέδρου

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Andrew Medichini

Μία τελευταία ευκαιρία έχει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πείσει τον Τζο Μπάιντεν να στηρίξει περισσότερο τη χώρα του στους στρατιωτικούς της στόχους, ανοίγοντας παράλληλα δίαυλο επικοινωνίας με την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις στη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη (26/9)

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του «σχεδίου νίκης» που σκοπεύει να παρουσιάσει ο Ζελένσκι σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις είναι άγνωστες, αφού κρατούνται κρυφές.

Αλλά σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για το γενικό περίγραμμά του, όπως αναφέρει το CNNi, το σχέδιο αντανακλά τις επείγουσες εκκλήσεις του Ουκρανού ηγέτη για πιο άμεση βοήθεια στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι είναι επίσης έτοιμος να πιέσει για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να αντέξουν τις αλλαγές στην αμερικανική ηγεσία ενόψει των προεδρικών εκλογών που αναμένεται ευρέως να είναι στενές μεταξύ του Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο, δήλωσαν άνθρωποι που έχουν γνώση του θέματος, λειτουργεί ως απάντηση του Ζελένσκι στην αυξανόμενη πολεμική κόπωση ακόμη και μεταξύ των πιο πιστών δυτικών συμμάχων του. Θα προβάλλει την υπόθεση ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμη να κερδίσει -και δεν χρειάζεται να παραχωρήσει εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία για να τερματιστούν οι μάχες- εάν σπεύσει αρκετή βοήθεια.

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσει για μία ακόμα φορά άδεια να ρίξει τα όπλα μακράς εμβέλειας που παρέχει η Δύση βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, μια γραμμή που ο Μπάιντεν κάποτε απεχθανόταν να περάσει, αλλά στην οποία πρόσφατα εμφανίστηκε πιο ανοιχτός καθώς δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να υποχωρήσει.

Ακόμη και αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να επιτρέψει τις βολές μεγάλου βεληνεκούς, δεν είναι σαφές αν η αλλαγή πολιτικής θα ανακοινωθεί δημοσίως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνήθως παίρνει αποφάσεις χωρίς βιασύνη σχετικά με την παροχή νέων δυνατοτήτων στην Ουκρανία. Αλλά με τις εκλογές του Νοεμβρίου να προμηνύουν ενδεχομένως μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση στον πόλεμο, αν ο Τραμπ κερδίσει, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι - και πολλοί Αμερικανοί - πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χάσιμο.

Επίθεση Τραμπ στο Ζελένσκι

Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι θα μπορέσει να «διευθετήσει» τον πόλεμο με την ανάληψη των καθηκόντων του και έχει προτείνει ότι θα τερματίσει την αμερικανική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

«Αυτές οι πόλεις χάθηκαν, χάθηκαν και συνεχίζουμε να δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν άνθρωπο που αρνήθηκε να κάνει συμφωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι. Δεν υπήρχε καμία συμφωνία που θα μπορούσε να είχε κάνει που να μην ήταν καλύτερη από την κατάσταση που έχετε τώρα. Έχετε μια χώρα που έχει καταστραφεί, δεν είναι δυνατόν να ξαναχτιστεί», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στο Μιντ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας την Τετάρτη (25/9).

Σχόλια όπως αυτά δίνουν νέα βαρύτητα στις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι περιέγραψαν την επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία όσο ο Μπάιντεν είναι ακόμη στο αξίωμα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ζελένσκι, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα σημαντικό νέο πακέτο ασφαλείας, σκέφτηκαν ότι πιθανότατα θα καθυστερήσουν την αποστολή του εξοπλισμού λόγω ελλείψεων στα αποθέματα, μετέδωσε προηγουμένως το CNNi σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πακέτο ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης