ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον εννέα νεκροί και 300 τραυματίες από τις νέες εκρήξεις σε ασυρμάτους μελών της Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον εννέα νεκροί και 300 τραυματίες από τις νέες εκρήξεις σε ασυρμάτους μελών της Χεζμπολάχ

Ασθενοφόρα μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε νοσοκομεία στο Λίβανο

AP Photo/Hussein Malla

Στους εννέα ανέρχονται οι νεκροί, και σε και εκατοντάδες οι τραυματίες σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου  από το νέο κύμα εκρήξεων σε ασυρμάτους που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπεκαά.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ένα κύμα εκρήξεων ασύρματων πομποδεκτών (γουόκι-τόκι)».

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια.

Οι ασύρματοι πομποδεκτές εξερράγησαν την ίδια ώρα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα από την έκρηξη βομβητών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο λιβανέζικο ισλαμικό κίνημα και διασώστες.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που κάλυπτε τις κηδείες των τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Άλλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσοκομειακή πηγή.

Οι ασύρματοι δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ, όσο οι βομβητές, αλλά μόνο από το προσωπικό ασφαλείας του κινήματος που αναλαμβάνουν την περιφρούρηση κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων αλλά και κηδειών, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, που μίλησε στο CNNi.

Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες σε θέσεις του IDF στο βόρειο Ισραήλ

Λίγα λεπτά πριν γίνουν γνωστές, οι νέες εκρήξεις, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε συντονισμένο χτύπημα με ρουκέτες κατά θέσεων του IDF στο βόρειο Ισραήλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ηχούν συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής στο βόρειο Ισραήλ. Ο καπνός ήταν ορατός πάνω από τη δυτική Γαλιλαία.