ΚΟΣΜΟΣ

Παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου καταγγέλλει η Μόσχα - Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση»

Τραυματίας μετά την έκρηξη βομβητών 

AP Photo/Hussein Malla

Τον κίνδυνο η επίθεση με εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο να πυροδοτήσει ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για μια πράξη που συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και απευθύνοντας έκκληση για «αυτοσυγκράτηση».

Σε δήλωσή του την Τετάρτη (18/9) καταδίκασε «απερίφραστα» τις επιθέσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να μην «αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω» η περιοχή.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε επίσης την «άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του φίλου Λιβάνου και των πολιτών του, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του».

«Νέα πράξη υβριδικού πολέμου»

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη νέα πράξη υβριδικού πολέμου εναντίον του Λιβάνου», συνέχισε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δράστες αυτής της επίθεσης (...) επιδίωκαν, όπως φαίνεται, σκόπιμα να υποδαυλίσουν μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη αντιπαράθεση για να να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η Ζαχάροβα κατήγγειλε επίσης τις «ανεύθυνες ενέργειες» με «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» στο πλαίσιο «αυξανόμενης έντασης» μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου με φόντο τον πόλεμο μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Χαμάς που μαίνεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Οι χθεσινές επιθέσεις με τις εκρήξεις βομβητών ανά τον Λίβανο προκάλεσαν τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 3.000 άλλων, περιλαμβανομένων μελών της οργάνωσης και του απεσταλμένου του Ιράν στη Βηρυτό.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια ακόμη πηγή είπαν στο Reuters ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Μοσάντ, «φύτεψε» εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχε εισαγάγει η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές εκρήξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης