ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις στο Λίβανο: Τι είναι οι βομβητές και πώς μετατράπηκαν σε βόμβες

Εκρήξεις στο Λίβανο: Τι είναι οι βομβητές και πώς μετατράπηκαν σε βόμβες

Αιματηρές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο

(AP Photo/Leo Correa)

Εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ανατινάχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα την Τρίτη 17/09, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 2.800. Οι ειδικοί μιλούν για μια άνευ προηγουμένου επίθεση ως προς την κλίμακα και τη φύση της.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ είπε ότι οι ασύρματες συσκευές άρχισαν να εκρήγνυνται γύρω στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα σε στοχευμένη ισραηλινή επίθεση σε στελέχη της Χεζμπολάχ.

Οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στο CNNi μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ έχει καταστήσει τη μυστικότητα ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατιωτικής της στρατηγικής, παραιτούμενος από συσκευές υψηλής τεχνολογίας για να αποφύγει τη διείσδυση από λογισμικό κατασκοπείας του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Οι μονάδες της επικοινωνούν μέσω ενός εσωτερικού δικτύου επικοινωνιών χαμηλής τεχνολογίας. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα ζήτησε από όλα τα μέλη της και τις οικογένειες τους να πετάξουν τα κινητά τους.

Τι είναι οι βομβητές

Ο βομβητής ή τηλεειδοποιητής είναι μια ασύρματη τηλεπικοινωνιακή συσκευή που λαμβάνει και εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα. Οι βομβητές μπορούν να λάβουν, να αναγνωρίζουν, να απαντούν και να δημιουργούν μηνύματα χρησιμοποιώντας έναν εσωτερικό πομπό.

Πρόκειται για μία μικρή συσκευή μεγέθους παλάμης που παράγει δόνηση για να ειδοποιήσει τον κάτοχό του για κάποια κλήση που δέχτηκε.

Αυτό γίνεται συνήθως είτε με απλή ειδοποίηση, είτε με ένα σύντομο μήνυμα, χωρίς να παρέχει υπηρεσίες φωνής (τηλεφωνικές κλήσεις). Το σύστημα λειτουργεί με ραδιοκύματα.

Πώς μετατράπηκαν σε βόμβες

Σύμφωνα με τους πηγές των New York Times, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν προτού φτάσουν στον Λίβανο.

Μερικές δεκάδες γραμμάρια εκρηκτικής ύλης -ως και 57 γραμμάρια- τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα. Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανέζικο κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Times.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό το οποίο λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», δήλωσε η πηγή.

Η ίδια πηγή είπε ότι 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι μέχρι και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους βομβητές και είχαν περάσει «απαρατήρητοι» από τη Χεζμπολάχ για μήνες.

Το Reuters επικαλούμενο μία πηγή στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας και μία άλλη πηγή, αναφέρει πως η Μοσάντ «φύτεψε» εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχαν εισαχθεί από τη Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές εκρήξεις.

«Σύμφωνα με καταγραφές βίντεο (...) σίγουρα είχαν κρύψει μικρή ποσότητα πλαστικού εκρηκτικού δίπλα από την μπαταρία (των βομβητών) για να ανατιναχθεί εξ αποστάσεως μέσω της αποστολής ενός μηνύματος», έγραψε στο X ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός στο Middle East Institute (MEI).

Αυτό σημαίνει για τον ίδιο ότι «η Μοσάντ (σ.σ.: ισραηλινή μυστική υπηρεσία που αναλαμβάνει ειδικές επιχειρήσεις) διείσδυσε στην αλυσίδα προμήθειας».