ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Γιατί οι μαύροι ψηφοφόροι δυσκολεύουν την Κάμαλα Χάρις

Αμερικανικές εκλογές: Γιατί οι μαύροι ψηφοφόροι δυσκολεύουν την Κάμαλα Χάρις

Υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις, της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2024

AP Photo/Matt Kelley

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις αντιμετωπίζει την πρόκληση της κινητοποίησης των μαύρων ψηφοφόρων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, ως μέρος της στρατηγικής της για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Mάλιστα σε πρόσφατη εκδήλωση του Congressional Black Caucus Foundation, η Χάρις αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργοποίησης των μαύρων ψηφοφόρων σε πολιτείες-κλειδιά όπως η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, τονίζοντας ότι η αύξηση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων σε αυτές τις περιοχές είναι κρίσιμη για την επιτυχία της στις εκλογές.

Η Καμάλα Χάρις φαίνεται πως αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να κερδίσει σημαντική υποστήριξη από τους μαύρους ψηφοφόρους, μια δημογραφική ομάδα που πολλοί ανέμεναν ότι θα την υποστήριζε δυναμικά λόγω της καταγωγής της.

Γιατί όμως μια μαύρη υποψήφια ανησυχεί για την ψήφο των μαύρων ψηφοφόρων; Yπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της NAACP αποκάλυψε ότι ιδιαίτερα οι νεότεροι μαύροι άνδρες έχουν τάση να απομακρύνονται από το Δημοκρατικό Κόμμα, με έναν στους τέσσερις νεότερους μαύρους άνδρες να υποστηρίζει τον αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ίδια δημοσκόπηση η Χάρις απολαμβάνει μεγαλύτερη υποστήριξη από τις μαύρες γυναίκες, αλλά η αποδοχή της πέφτει στο 49% μεταξύ των μαύρων ανδρών κάτω των 50, που δεν δείχνουν ενθουσιώδεις.

Το επιτελείο της Χάρις εργάζεται για να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες, αναδεικνύοντας τις πολιτικές της Χάρις σε ζητήματα όπως οι οικονομικές ευκαιρίες, η υγειονομική περίθαλψη και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και προτρέπει την υποψήφια των Δημοκρατικών να απευθύνεται άμεσα στις ανησυχίες των μαύρων ανδρών διατυπώνοντας σαφείς πολιτικές υποσχέσεις προς αυτήν την κρίσιμη ομάδα ψηφοφόρων.

Πάντως έως τώρα η Χάρις δεν έχει αναφερθεί λεπτομερώς σε κάποια θέματα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την παιδεία, την οικονομία και την ποινική δικαιοσύνη που απασχολούν τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους.

Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να συμμετάσχει σε φόρουμ στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια που διοργανώνει η Εθνική Ένωση Αφροαμερικανών Δημοσιογράφων. Η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν παραβρέθηκε στο συνέδριο της Ένωσης στο Σικάγο τον περασμένο Ιούλιο, λόγω του αυξημένου προγράμματός της μετά τη απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα.

Η εμφάνιση όμως του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της σε αυτή τη διοργάνωση πήρε τεράστια δημοσιότητα και οδήγησε σε πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο Τραμπ αμφισβήτησε την φυλετική ταυτότητα της Χάρις.

Τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ έχουν καταβάλει προσπάθειες να κερδίσουν τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, η στήριξη των οποίων πιθανόν να είναι αποφασιστική στις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew στις εκλογές του 2020 οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι υποστήριξαν τον Μπάιντεν κατά 92% έναντι 8% που υποστήριξαν τον Τραμπ. Το ερώτημα είναι αν θα πράξουν το ίδιο και για την Χάρις, η οποία δεν μπορεί ακόμα θεωρήσει την ψήφο τους ως δεδομένη.