ΚΟΣΜΟΣ

Ασαφής ο αντίκτυπος μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ

O Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη τύπου στο Μαρ Λάγκο  

AP Photo/Alex Brandon

Μέσα σε δύο μήνες, η Αμερική απέφυγε για δεύτερη φορά μια τραγωδία που θα μπορούσε να κλονίσει ακόμη περισσότερο μια ήδη διχασμένη χώρα. Τα αμερικανικά μέσα προβληματίζονται για τον επικοινωνιακό χειρισμό της δεύτερης απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ καθώς απευθύνονται σε μια ήδη πολωμένη κοινωνία. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό «εγχειρίδιο» για το πώς να αντιμετωπιστεί μια απόπειρα δολοφονίας κατά υποψηφίου για την προεδρία τόσο κοντά στις εκλογές.

Το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, η αύξηση της πολιτικής βίας και η διαθεσιμότητα όπλων δημιουργούν ανησυχίες για τη σταθερότητα πριν από τις εκλογές, ενώ παραμένει ασαφές πόσο πολιτικό αντίκτυπο θα έχει το γεγονός.

Αναδιαμόρφωση των στρατηγικών της προεκλογικής εκστρατείας

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις αμερικανικές εκλογές εντείνοντας το πολιτικό κλίμα και αναδιαμορφώνοντας τις στρατηγικές των εκστρατειών. Κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώην πρόεδρος που ήδη κατηγορεί την Κάμαλα Χάρις και τον Τζό Μπάιντεν για τη ρητορική τους που υποκίνησε τη βία εναντίον του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι «είναι θύμα διώξεων με στόχο να εμποδιστεί η επιστροφή του στην εξουσία».

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ενδέχεται να συσπειρωθούν περισσότερο γύρω του βλέποντας τον ως θύμα πολιτικής βίας. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι του πρώην προέδρου έκαναν επίκληση στη θεία παρέμβαση, εκφράζοντας την άποψη μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο Τραμπ σώθηκε για δεύτερη φορά επειδή ήταν θέλημα θεού».

Κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές στα αμερικανικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ μπορεί ακόμα και να αποσταθεροποιήσει την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Σημειώνεται, ότι ο Τραμπ έχει υποστηρίξει τη βία με τη ρητορική του στο παρελθόν, αν και έως τώρα επιμένει ότι η ομιλία προς τους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου 2021 δεν είχε σκοπό την επακόλουθη εξέγερση και λεηλασία του Καπιτωλίου.

Οι ειδικοί προτρέπουν τις καμπάνιες -τις οποίες χαρακτηρίζουν ως πολωμένες εκστρατείες- να μετριάσουν την εχθρική ρητορική για να μην επιδεινωθεί κατάσταση, ενώ έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για την ασφάλεια των υποψηφίων με τις μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Tζο Μπάιντεν, που καταδίκασε την πολιτική βία από τα πρώτα λεπτά του συμβάντος, απάντησε ύστερα από μεγάλες πιέσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την ανάγκη για αύξηση της ασφάλειας του Τραμπ, ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες «χρειάζονται περισσότερη βοήθεια» και έριξε την μπάλα στο Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, τονίζοντας ότι είναι «το αρμόδιο όργανο για την έγκριση των πόρων που δαπανώνται για τις Μυστικές Υπηρεσίες».

Κύμα συμπάθειας και πολιτικό όφελος

Πάντως, μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον υποψήφιου προέδρου θα μπορούσε να δημιουργήσει κύμα συμπάθειας και πολιτικό όφελος. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί αν η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από την πρώτη, διότι έρχεται σε μια στιγμή όπου η εκλογική μάχη μεταξύ Χάρις και Τραμπ είναι στήθος με στήθος.

Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στις επτά κρίσιμες πολιτείες, οι οποίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου και ακόμα αμφιταλαντεύονται. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις έχει ένα μικρό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, αν και οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται σχεδόν ισόπαλοι σε κρίσιμες πολιτείες όπως η Τζόρτζια, η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα.

Η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής έχει σημαδευτεί από περιόδους πολιτικής βίας στο παρελθόν. Τέσσερις εν ενεργεία πρόεδροι σκοτώθηκαν, ένας δέχθηκε σφαίρα και τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ δεν είναι λίγοι οι ένοικοι του Λευκού Οίκου που έγιναν στόχοι.

Όμως, δύο απόπειρες κατά της ζωής ενός πρώην προέδρου μέσα σε δύο μήνες εξακολουθούν να ξεχωρίζουν, ειδικά στον πυρετό των εκλογών στις οποίες είναι υποψήφιος για την επιστροφή του στο οβάλ γραφείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης