ΚΟΣΜΟΣ

Ο δράστης της νέας απόπειρας είχε εκδώσει και βιβλίο κατά του Τραμπ - Πώς τον χαρακτήριζε

Ο δράστης της νέας απόπειρας είχε εκδώσει και βιβλίο κατά του Τραμπ - Πώς τον χαρακτήριζε
Ο Ντόναλντ Τραμπ Associated Press

Όλο και περισσότερες είναι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται γύρω από τη δράση και το παρελθόν του Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο οποίος φέρεται να είναι ο 58χρονος συλληφθείς για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα) στη λέσχη γκολφ της Φλόριντα.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi, o Ρουθ, υποστηρικτής των Δημοκρατικών και κατασκευαστής κατοικιών στο επάγγελμα, μεταξύ άλλων είχε εκδώσει και ένα βιβλίο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Μάλιστα, μέσα από τις 291 σελίδες του έβγαζε την έχθρα του απέναντι στον Τραμπ, τον οποίο κάποτε ψήφιζε και υποστήριζε, ενώ όταν τον απέρριψε πολιτικά, άρχισε να τον μισεί. Στο βιβλίο του το οποίο εξέδωσε με δικά του έξοδα, τον χαρακτήριζε μεταξύ άλλων ως «ηλίθιο», «βλάκα» και «ανόητο».

Στήριζε την απέχθεια κατά του Τραμπ με το επιχείρημα ότι η αποχώρηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018 ήταν μια «τεράστια γκάφα» που οδήγησε την Τεχεράνη πιο κοντά στη Μόσχα, την οποία έχει προμηθεύσει με drones που έχουν προκαλέσει καταστροφές σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Επιπλέον, ανέλυσε τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν και προέτρεψε τους Αφγανούς πρόσφυγες να πολεμήσουν για την Ουκρανία. Στο βιβλίο του έκανε αναφορά στην Ταϊβάν, τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της αυταρχικής διακυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων: «αντικατοπτρίσαμε τα καταστροφικά γεγονότα (της Βενεζουέλας) με τη δική μας καταστροφή στις 6 Ιανουαρίου που διέπραξε ο Ντόναλντ Τραμπ και η αντιδημοκρατική κατοχή του».

Αναφερόμενος στη στήριξη που φέρεται να είχε δώσει παλαιότερα στον Τραμπ αναφέρει ότι πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης για την εκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, γράφοντας: «είμαι αρκετά άντρας για να πω, ότι έκρινα λάθος και έκανα ένα τρομερό λάθος».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στο Amazon και τιτλοφορείται: «Ukraine’s Unwinnable War: The Fatal Flaw of Democracy, World Abandonment and the Global Citizen-Taiwan, Afghanistan, North Korea and the end of Humanity» (σ.σ. Ο πόλεμος που δεν μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία: Το μοιραίο ελάττωμα της δημοκρατίας, η Παγκόσμια Εγκατάλειψη και ο Παγκόσμιος Πολίτης – Ταϊβάν, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και το τέλος της Ανθρωπότητας»). Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρεται το όνομα του εκδότη.

Άγνωστα τα κίνητρα της επίθεσης

Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, ο Ραφαέλ Μπάρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (...) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι αυτός που πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του γηπέδου γκολφ όπου έπαιζε ο κ. Τραμπ. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Με τουφέκι τύπου ΑΚ-47 η απόπειρα

Η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε με τουφέκι τύπου AK-47, με προσαρμοσμένη διόπτρα όπως αποκάλυψαν πράκτορές της Secret Service «άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλου».

Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην αστυνομία, που τον εντόπισε.

«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Οι αντιδράσεις Μπάιντεν και Χάρις

Η φερόμενη απόπειρα δίνει νέα τροπή στην ήδη εντελώς απρόβλεπτη προεκλογική εκστρατεία: μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γλίτωσε παρά τρίχα από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, κατόπιν ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επανεκλεγεί και τη θέση του πήρε εσπευσμένα η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος» και εξήρε το «έργο της Secret Service» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας».

«Χαρούμενη» που ο κ. Τραμπ είναι ασφαλής δήλωσε επίσης η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας με τη σειρά της μέσω X πως «η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

Είναι ασαφές αν —ή πώς— γνώριζε ο ύποπτος πως έπαιζε γκολφ ο κ. Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα εγείρει νέα ερωτήματα για τη φύλαξή του.

Υπενθυμίζεται ότι, την 13η Ιουλίου, ο πρώην πρόεδρος (2017-2021) τραυματίστηκε στο δεξί αυτί από πυρά νεαρού Αμερικανού, που κατόπιν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή της Secret Service, όχι όμως προτού σκοτώσει έναν άνθρωπο και τραυματίσει άλλους δύο παριστάμενους σε προεκλογική ομιλία του κ. Τραμπ στην Πενσιλβάνια, μια από τις έξι ως επτά πολιτείες-κλειδιά των εκλογών (βορειοανατολικά).