ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ

Συγκινητικές στιγμές από την επιστροφή Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων στις οικογένειές τους

Συγκινητικές στιγμές από την επιστροφή Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων στις οικογένειές τους

«Ζεστές» αγκαλιές και δάκρυα στην αντάμωση των ουκρανών αιχμαλώτων με τις οικογένειές τους

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Σε μια ακόμη ιστορικής σημασίας κίνηση προχώρησαν σήμερα Ρωσία και Ουκρανία, καθώς μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αντάλλαξαν από 103 αιχμαλώτους πολέμου. Είχε προηγηθεί μία ακόμη τέτοια κίνηση μέσα στον περασμένο μήνα, ενώ στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται Ρώσοι στρατιώτες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της ουκρανικής επίθεσης στην περιφέρεια Κουρσκ. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο υποδέχτηκε 103 στρατιώτες στο πλαίσιο αυτής της δεύτερης ανταλλαγής ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα σε δύο ημέρες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων WAM μετέδωσε από την πλευρά του ότι η χώρα μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η όγδοη τέτοια διαμεσολάβηση. Παράλληλα, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία για «διαμεσολαβητικές προσπάθειες» από τα ΗΑΕ.

Russia Ukraine War

Κλίμα συγκίνησης κατά την παραλαβή των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου

Russian Defense Ministry Press Service via AP

«Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες (σ.σ: που ανταλλάσσονται) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία, όπου λαμβάνουν την απαραίτητη ψυχολογική και ιατρική βοήθεια, ενώ έχουν ήδη επικοινωνία με τους συγγενείς τους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η ουκρανική επίθεση που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια Κουρσκ αιφνιδίασε τη Μόσχα και το Κίεβο υποστήριξε ότι αιχμαλώτισε εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, αυτοί οι κρατούμενοι είναι κυρίως κληρωτοί και συνοριοφύλακες. Οι Ρώσοι στρατεύσιμοι δεν πολεμούν στην Ουκρανία, αλλά εκτελούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία ενός έτους σε εθνικό έδαφος και γενικά δεν έχουν πραγματική στρατιωτική εμπειρία.

Russia Ukraine War

Χαμόγελα μετά από πολύ καιρό για τους αιχμαλώτους που σήμερα απελευθερώθηκαν

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Στις 24 Αυγούστου, η Ρωσία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν, επίσης με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στο Κουρσκ.

Russia Ukraine Pow Exchange

Στο δρόμο για το «σπίτι» και οι Ρώσοι αιχμάλωτοι που έμειναν ελεύθεροι

Russian Defense Ministry Press Service via AP

«Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες (σ.σ: που ανταλλάσσονται) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία, όπου λαμβάνουν την απαραίτητη ψυχολογική και ιατρική βοήθεια, καθώς και η δυνατότητα επικοινωνίας με τους συγγενείς τους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Russia Ukraine War

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στους ουκρανούς στρατιώτες που απελευθέρωσε η Μόσχα στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων

Ukrainian Presidential Press Office via AP