ΚΟΣΜΟΣ

Η κρίσιμη καμπή του πολέμου στο Κουρσκ – Εκ νέου εκκλήσεις του Ζελένσκι στη Δύση

Η κρίσιμη καμπή του πολέμου στο Κουρσκ – Εκ νέου εκκλήσεις του Ζελένσκι στη Δύση

Ρωσικό τανκ στο Κουρσκ της ΟΥκρανίας

(Russian Defense Ministry Press Service photo via AP, File)

Κομβικής σημασίας θεωρούν την έκβαση στο μέτωπο του Κουρσκ τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία. Οι μεν Ουκρανοί πιστεύοντας ότι λειτούργησε ως αντιπερισπασμός που αποσυντόνισε τη ρωσική στρατηγική, ενώ η Μόσχα πιστεύει ότι η ουκρανική αντίσταση αποδυναμώθηκε αφού οι δυνάμεις της δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύο μέτωπα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η επίθεση στο Κουρσκ «επιβράδυνε» την προέλαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως είπε, λόγω της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ σταμάτησε η ρωσική προέλαση στην περιοχή του Χαρκόβου και επιβραδύνθηκαν τα στρατεύματα της Μόσχας στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανατολικά της Ουκρανίας.

Δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση γύρω από τον στρατηγικό κόμβο του Ποκρόβσκ στην ανατολική Ουκρανία παραμένει δύσκολη. Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σταθερά κέρδη στην περιοχή.

«Ειλικρινά, αυτή (η επίθεση) επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στην περιοχή του Χάρκοβου (βορειοανατολικά), η πορεία του εχθρού σταμάτησε και η προέλασή του στην περιοχή του Ντονέτσκ (ανατολικά) επιβραδύνθηκε, αν και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε»

Ο Ζελένσκι είπε ακόμα ότι ένας άλλος στόχος της επιχείρησης ήταν να δείξει στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου ότι με τη σωστή υποστήριξη, ο στρατός του μπορεί να αντεπιτεθεί και τελικά να κερδίσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί και πολεμούν στην περιοχή του Κουρσκ.

Δύο αξιωματικοί με γνώση της κατάστασης είπαν ότι αυτές οι ενισχύσεις περιελάμβαναν στρατιώτες από την πλέον διαλυμένη Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία Βάγκνερ. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ισχυρίστηκε επίσης λίγο μετά την έναρξη της εισβολής ότι η μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας Αχμάτ βρισκόταν στην περιοχή, μεταδίδει το CNNi.

Ρωσική αντεπίθεση

Χθες, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στις αρχές Αυγούστου, ότι ανέκτησε εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια ρωσική αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «σύμφωνη» με τα σχέδια του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορά του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες μονάδες της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (APD) στην περιφέρεια του Κουρσκ και ενδέχεται να αρχίσει να αναπτύσσει πιο έμπειρες μονάδες μάχης για να υποστηρίξουν τις τρέχουσες αντεπιθέσεις και τις μελλοντικές αντεπιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος.

Η έκθεση επικαλείται πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και υποτίθεται ότι δείχνουν μονάδες του ρωσικού 137ου Συντάγματος (106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία) να συμμετέχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά του χωριού Σνάγκοστ της περιφέρειας Κουρσκ, κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Το ISW σημειώνει ότι από τα τέλη Αυγούστου 2024, μονάδες του 137ου Συντάγματος επιχειρούσαν στην κατεύθυνση του Σιβέρσκι. Αναφέρεται επίσης ότι στην περιφέρεια Κουρσκ επιχειρούν και μονάδες του 51ου Συντάγματος ΦΠΑ της 106ης Μεραρχίας.

Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει σχέδιο νίκης της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο για να του παρουσιάσει «ένα σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

«Αυτό το μήνα, έχει προγραμματιστεί η συνάντησή μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Θα του παρουσιάσω ένα σχέδιο νίκης. Ένα σύνολο διασυνδεδεμένων λύσεων που θα δώσουν στην Ουκρανία επαρκή δύναμη, επαρκές υλικό, ώστε να τεθεί αυτός ο πόλεμος σε πορεία ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα του Ουκρανού δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Πιντσούκ.

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει το Κίεβο να παρουσιάσει το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Νοέμβριο, στην οποία αναμένεται να προσκληθεί η Ρωσία.