ΚΟΣΜΟΣ

Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα - Οι κάτοικοι καίνε πλαστικά για να παράγουν καύσιμα

Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα - Οι κάτοικοι καίνε πλαστικά για να παράγουν καύσιμα

Αντικείμενα και απορρίματα στη Γάζα

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Από την καύση πλαστικών απορριμμάτων προσπαθούν να παράγουν καύσιμα οι Παλαιστίνιοι, αφού το Ισραήλ έχει διακόψει την είσοδο σχεδόν όλων των καυσίμων στη Γάζα, με τον ισχυρισμό ότι τα χρησιμοποιούν μαχητές της Χαμάς. 

«Διανύουμε μεγάλες αποστάσεις για να συλλέξουμε πλαστικά και να τα μεταφέρουμε από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Κάποιες φορές φοβάμαι τις περιπολίες (του ισραηλινού στρατού) και φοβάμαι μήπως πέσουν επάνω μου χαλάσματα ενώ περπατάω», δήλωσε ο Μοσταφά Μοσλέχ, 16 ετών, κρατώντας τα αντικείμενα που συνέλεξε.

Ο συγγενής του, ο Μαχμούντ Μοσλέχ, διαχωρίζει τα αντικείμενα μαζί με άλλους, τα κόβει σε μικρότερα κομμάτια και μετά τα καίει σε έναν αυτοσχέδιο φούρνο που έχει στηθεί ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων.

«Καταφέραμε να μετατρέψουμε τα πλαστικά σε βενζίνη και καύσιμο» δήλωσε ο 35χρονος κάτοικος της Γάζας, που έχει εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων. «Στραφήκαμε σε αυτή τη λύση λόγω της οξείας έλλειψης προϊόντων πετρελαίου».

Άλλοι Παλαιστίνιοι, όπως ο 53χρονος οδηγός Φαρίντ Γκόμαα, πηγαίνουν στη Μπεΐτ Λαχία στο βόρειο τμήμα του θύλακα για να προμηθευτούν καύσιμα που έχουν παραχθεί από την καύση πλαστικών, αψηφώντας τις συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων καθώς και τους συχνούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Ερχόμαστε εδώ μέσα στον φόβο και κάνουμε μεγάλη διαδρομή για να πάρουμε ένα λίτρο καυσίμου, που είναι φθηνότερο από άλλα μέρη» δήλωσε ο ίδιος.

Η διαδικασία καύσης των πλαστικών έχει δυσκολίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος των εγκαυμάτων αλλά και των βομβαρδισμών.