ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Η Χάρις κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο

Αμερικανικές εκλογές: Η Χάρις κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την έξοδό του από το χώρο που διεξήχθη το ντιμπέιτ με την υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Τα ντιμπέιτ ενόψει των εκλογων στις ΗΠΑ, και όχι μόνο το χθεσινό, δεν «δίνουν» Πρόεδρο σε αντίθεση με επτά κομβικές πολιτείες.

Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών μετά το τέλος του ντιμπέιτ ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, έκανε δύο κινήσεις που δείχνουν πως ακόμη και για τους ίδιους η εξέλιξη στην τηλεμαχία ήταν «ανέλπιστη»: πρώτον ζήτησαν άμεσα και δεύτερο στις επόμενες 54 ημέρες μέχρι τις εκλογές και δεύτερον ξεκίνησαν τις διαρροές πως η Κάμαλα Χάρις είναι ο μοναδικός πολιτικός άνθρωπος στη χώρα που είναι σε θέση να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε οποιοδήποτε «γήπεδο».

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι έτσι, όχι τουλάχιστον έτσι ακριβώς. Αν κάποιος κοιτάξει «διαγώνια» την ιστορία των αμερικανικών debates είναι δεδομένο πως θα βρει κάποια στα οποία όντως υπήρξε ξεκάθαρος νικητής και αυτή η νίκη μετουσιώθηκε σε «ενοικιοστάσιο» στον Λευκό Οίκο για μία τουλάχιστον θητεία.

Μέσα από τη συγκεκριμένη ανάγνωση όμως, προκύπτει πως στις τέσσερις τουλάχιστον τέτοιες τηλεμαχίες δεν υπήρξε νικητής ο οποίος δεν δυσκολεύθηκε πολύ να κερδίσει το προνόμιο δίπλα από το όνομά του να μπαίνει και ο προσδιορισμός «Πλανητάρχης».

Η εμπειρία από το ντιμπέιτ του 2016

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω αποκαλύψεων από τους Times της Νέας Υόρκης για σεξουαλικές επιθέσεις, είχε βρεθεί αντιμέτωπος με εχθρικό κλίμα, επίμονες ερωτήσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και κυρίως με μία Χιλαρι Κλίντον που είχε απόλυτη επίγνωση πως ο αντίπαλός της αν και πρωτοεμφανιζόμενος τότε σε τέτοιο επίπεδο, είχε τα φόντα να την κερδίσει οπότε δεν του συμπεριφέρθηκε και ως φαβορί.

Ο Τραμπ ούτε και τότε σχεδόν 10 χρόνια πίσω είχε «θαμπώσει», καθώς ήταν πολύ επιθετικός, εριστικός και ειρωνικός και η αποδοχή που κατέγραφαν για εβδομάδες οι δημοσκόποι ήταν χαμηλή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μερικές εβδομάδες αργότερα κέρδισε την Κλίντον και τον Ιανουάριο του 2017 ορκίστηκε 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η τηλεμαχία με τον Μπάιντεν το 2020

Το 2020 η πορεία ήταν αντίστροφη, ο Ντόναλντ Τραμπ πολύ πιο έμπειρος και «ψημένος» στα πολιτικά έχοντας καταγράψει μία πορεία 4 ετών ως Πρόεδρος, ερχόταν αντιμέτωπος με το απόλυτο «outsider» της κούρσας των Δημοκρατικών τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ κερδίζει με διαφορά το πρώτο από τα δύο debate, ενώ το δεύτερο θα λήξει «χ».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα Τραμπ σε πολύ κρίσιμες πολιτείες, αλλά τελικώς ο Τζο Μπάιντεν θα πάει μέχρι το τέλος της διαδρομής και για πρώτη φορά θα μπει στον Λευκό Οίκο ως Πρόεδρος και όχι ως αντιπρόεδρος.

Πώς «σάρωσε» τον Μπάιντεν στην τηλεμαχία του Ιουνίου

Σήμερα η κατάσταση είναι και πάλι διαφορετική αν και με σημαντικές ομοιότητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πληθωρικός σε όλα, σάρωσε τον Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά άθελά του έστειλε στη «σύνταξη», τον άνθρωπο που επί 4 χρόνια σχεδίαζε να αντιμετωπίσει.

Η αλλαγή προσώπου για τους Δημοκρατικούς να συσπειρώνονται πίσω από την Κάμαλα Χάρις, αλλά και η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, έδωσαν σημαντικό δημοσκοπικό «αέρα» σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς πολιτικούς των τελευταίων 30 ετών.

Ο αέρας αυτός έφερε και την ήττα στο debate, αλλά ο κίνδυνος της μεγάλης ήττας δεν υπάρχει τόσο στο λεξιλόγιο του Τραμπ, όσο και στο DNA των δικών του Ρεπουμπλικάνων.

Κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία της η Καμάλα Χάρις

Ακόμη και σήμερα επί της ουσίας ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν χάσει όσα θα έχαναν οι Δημοκρατικοί εάν η Κάμαλα Χάρις έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι από την Φιλαδέλφεια.

Ο Τραμπ είναι γεγονός πως έκανε λάθη, λάθη που δεν περίμεναν όσοι γνωρίζουν την ρητορική του δεινότητα. Είναι αυτά τα λάθη που τον έφεραν να αμύνεται απέναντι στα όσα του εκτόξευε η Χάρις αντί να επιτίθεται ο ίδιος.

Η Κάμαλα κέρδισε γιατι κατάφερε να αντέξει στις τρεις πρώτες ερωτήσεις. Κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία της και έχοντας δαπανήσει πολλές ώρες σε δουλειά, ακόμη και στην κινησιολογία, κατάφερε όταν της δόθηκε η ευκαιρία να εκνευρίσει τον πρώην Πρόεδρο.

Ναι, ο Τραμπ «παραδοσιακά» ηττάται στη δημόσια σφαίρα όταν χάσει τον έλεγχο και αυτό συνέβη και εχθές τα ξημερώματα.

Ήττα, το «καύσιμο» του Τραμπ

Η ήττα Τραμπ στο debate είναι σήμερα πιο δύσκολη στην διαχείριση για τους Δημοκρατικούς παρά για τον ίδιο, κι αυτό γιατί ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει καταφέρει να χρεοκοπήσει στη ζωή του έξι φορές και να σηκωθεί πιο δυναμικά επτά.

Η ήττα είναι το «καύσιμο» της εκτόξευσης για τον Τραμπ σε όλο το φάσμα της ζωής του και το χθεσινό θα του γίνει σίγουρα «μάθημα» και μάλιστα σε χρόνο που έχει ακόμη αρκετά περιθώρια για ελιγμούς…

Οι Δημοκρατικοί έχοντας ζήσει τα τελευταία τρία χρόνια με έναν Πρόεδρο ο οποίος δεχόταν το ένα αρνητικό δημοσίευμα μετά το άλλο, όχι μόνο για τους χειρισμούς του σε οικονομία, κοινωνία και εξωτερική πολιτική, αλλά και για την πνευματική και σωματική του υγεία, θα πρέπει να βρουν πολύ σύντομα τρόπο να μαζέψουν τον ενθουσιασμό και να δουλέψουν ακόμη πιο συντονισμένα καθώς ο Τραμπ δεν θα αιφνιδιαστεί δεύτερη φορά…

Η μάχη χάθηκε για τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά στόχος του εδώ και μία τετραετία είναι μόνο ο «πόλεμος».