ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η επικράτηση της Χάρις στο ντιμπέιτ δεν σημαίνει και νίκη - Οι δυνατές ατάκες του Τραμπ

CNNi: Η επικράτηση της Χάρις στο ντιμπέιτ δεν σημαίνει και νίκη - Οι δυνατές ατάκες του Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις σε στιγμιότυπο από το ντιμπέιτ AP Photo/Alex Brandon

Η Κάμαλα Χάρις μπορεί, κατά γενική ομολογία, να επικράτησε στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έπεισε τους ψηφοφόρους να την επιλέξουν για πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το CΝΝi οι νίκες στα ντιμπέιτ δεν μεταφράζονται πάντα σε νίκες στην κάλπη.

Συχνά χρειάζονται μέρες ή και εβδομάδες για να διεισδύσει βαθιά μέσα στο εκλογικό σώμα μία τηλεμαχία και να κατασταλάξουν οι εντυπώσεις.

Τόσο ο Τραμπ το 2016 όσο και ο Τζορτζ Μπους το 2004 κρίθηκε ότι έχασαν τις τηλεμαχίες, αλλά κέρδισαν τον Λευκό Οίκο.

Στα πλεονεκτήματα που έχει ο Τραμπ στη φαρέτρα του είναι δύο ζητήματα που απασχολούν έντονα τους Αμερικανούς ψηφοφόρους: η οικονομία και η μετανάστευση.

Με πολλούς από αυτούς να περιμένουν ακόμη τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, δεν είναι σίγουρο ότι η τηλεμαχία θα καθορίσει την ψήφο τους. Αν και υπερβολικοί οι ισχυρισμοί του Τραμπ για τη μετανάστευση και το έγκλημα έχουν αποδειχθεί ισχυροί στο παρελθόν. Φυσικά σοκαριστικά γεγονότα στο εσωτερικό ή το εξωτερικό τους επόμενους δύο μήνες είναι ικανά να ανατρέψουν την ισορροπία.

Η εκστρατεία της Χάρις είναι αισιόδοξη ότι έχει βελτιώσει τις πιθανότητές της μεταξύ των περίπου 200.000 αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα σε πολιτείες - κλειδιά.

Πέρα από το γεγονός ότι η Χάρις κατάφερε να γίνει ορατή στους ψηφοφόρους και να απαντήσει στους προβληματισμούς τους, αλλά και να κάνει τον Τραμπ να πέσει στην παγίδα της χωρίς να υποπέσει σε λάθη πέτυχε και κάτι ακόμη. Απέδειξε ότι ήταν σωστή η απόφαση των Δημοκρατικών να εγκαταλείψουν τον Μπάιντεν ως υποψήφιο μετά το καταστροφικό για τον πρόεδρο ντιμπέιτ του Ιουνίου.

Ο Τραμπ, πάλι, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο δόλωμα και αντί να επικεντρωθεί στην αντίπαλό του και την επιχειρηματολογία της αποδόμησε τις δικές του θέσεις. Αυτό ήταν εμφανές όταν επανέλαβε τη θέση ότι μετανάστες από την Αϊτή τρώνε κατοικίδια στο Οχάιο, ισχυρισμό που έχει αμφισβητήσει και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του Τζ. Ντ. Βανς.

Η όχι και τόσο τέλεια Χάρις

Η απόδοση της Χάρις δεν ήταν τέλεια. Απέφυγε να απαντήσει στην πρώτη κιόλας ερώτηση του κατά πόσον οι ψηφοφόροι είναι σε καλύτερη θέση τώρα απ' ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν αναφέρθηκε άμεσα αν λυπάται για τον θάνατο των 13 Αμερικανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν το 2021 στο πλαίσιο της χαοτικής απόσυρσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο θάνατος των οποίων έχει γίνει κεντρικό θέμα της εκστρατείας του Τραμπ. Αλλά ακόμη και ο τρόπος που κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τις κακοτοπιές έδειξαν ότι απέδωσαν τα μαθήματα που έκανε τόσο καιρό για να αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο.

Ωστόσο ο Τραμπ βρέθηκε στην ίδια θέση με τον Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τους τον Ιούνιο, δεν μπόρεσε να καθηλώσει τον αντίπαλό του και δεν μπόρεσε να εκφράσει ένα ισχυρό σχέδιο για το μέλλον.

Η ομάδα του Τραμπ είχε αγωνιστεί για να κλείνουν τα μικρόφωνα όταν δεν μιλούσαν οι υποψήφιοι - προφανώς για να μην μπορεί η Χάρις να αμφισβητήσει με λόγια τα λόγια του πρώην προέδρου σε πραγματικό χρόνο - αν και το έκανε με τη γλώσσα του σώματος - και να περιοριστεί ο πειρασμός του να τη διακόψει.

Η ανάκαμψη του Τραμπ στο τέλος

Οι πιο δυνατές στιγμές του πρώην προέδρου ήρθαν ακριβώς στο τέλος του ντιμπέιτ, αλλά δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν τις εντυπώσεις. Τότε είπε την πιο δυνατή ατάκα του - ότι η Χάρις, ως ζωτικό μέρος μιας διοίκησης για περισσότερα από τρία χρόνια, δεν είχε κάνει τίποτα από αυτά που λέει τώρα ότι θα έκανε.

Αλλά και όταν κατακεραύνωσε τους Χάρις και Μπάιντεν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικά όταν αναφέρθηκε στον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία και την εμφάνισή του ως του μόνου που μπορεί να βρεθεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η προσπάθειά του να βάλει τον Μπάιντεν στο παιχνίδι εξόργισε την αντίπαλό του που του απάντησε: «Δεν κατεβαίνεις εναντίον του Τζο Μπάιντεν, κατεβαίνεις εναντίον μου».