ΚΟΣΜΟΣ

Το ντιμπέιτ Τραμπ - Χάρις μέσα από τη γλώσσα του σώματος: Τι αποκαλύπτει ειδικός

Το ντιμπέιτ Τραμπ - Χάρις μέσα από τη γλώσσα του σώματος: Τι αποκαλύπτει ειδικός
https://www.politico.com/news/magazine/2024/09/11/body-language-presidential-debate-harris-trump-001

Πολύ μελάνι χύθηκε μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας Τραμπ - Χάρις στα όσα είπαν οι δύο υποψήφιοι για το Λευκό Οίκο, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μη λεκτικά μηνύματα που έστειλαν μέσα από τις κινήσεις, τις γκριμάτσες τους και στη στάση του σώματός τους.  

Αποκαλυπτικές ήταν οι παρατηρήσεις που έκανε ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς με εμπειρία 50 ετών, 25 από αυτά στο FBI, αλλά και συγγραφέας Τζο Ναβάρο στον οποίο απευθύνθηκε το Politico.

Η Χάρις πήρε τη χειραψία της

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν δεν έκαναν χειραψία στην αρχή του ντιμπέιτ τους. Αλλά η Χάρις δεν άφησε τον Τραμπ να φύγει χωρίς να τον χαιρετήσει με χειραψία. Αρχικά ο Τραμπ φάνηκε απρόθυμος, παίρνοντας τη θέση του πίσω από το βήμα. Όμως η Χάρις διέσχισε τη σκηνή, άπλωσε το χέρι της και συστήθηκε. Η χειραψία αυτή ήταν κάτι περισσότερο από ένας απλός χαιρετισμός: Επικοινώνησε ευγένεια, πολιτισμό, ένα βασικό επίπεδο σεβασμού τόσο προς το άλλο πρόσωπο όσο και προς τον αμερικανικό λαό. Το πιο σημαντικό είναι ότι τον αιφνιδίασε. Καθώς επέστρεφε στη δική της πλευρά της σκηνής, είχε ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό της. Πήρε αυτό που ήθελε και το ήξερε.


Η ένταση της Χάρις φαινόταν στο λαιμό της

Όταν η Χάρις δέχτηκε την πρώτη ερώτηση η ένταση στο λαιμό της ήταν εμφανής. Δυσκολευόταν να καταπιεί, οι μύες του λαιμού ήταν σφιγμένοι. Από μη λεκτική άποψη, αυτού του είδους η νευρική ένταση μειώνει την εμφάνιση αυτοπεποίθησης. Ήταν ανεπαίσθητη, αλλά αναμφισβήτητη για το εκπαιδευμένο μάτι, και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος απ' ό,τι θα περίμενε κανείς για να διαλυθεί αυτή η ένταση. Συγκριτικά, ο Τραμπ έδειχνε πιο ισορροπημένος, λιγότερο νευρικός στην αρχή, αν και η Χάρις ανέκαμψε όσο προχωρούσε το ντιμπέιτ.


Ο Τραμπ δεν την κοίταξε στα μάτια

Αν παρακολουθήσει κανείς το ντιμπέιτ δύσκολα θα βρει στιγμή που ο Τραμπ κοίταξε απευθείας τη Χάρις. Όταν μιλούσε, κοιτούσε ευθεία μπροστά. Η άρνηση του Τραμπ να κοιτάξει στα μάτια επί 90 και πλέον λεπτά θα μπορούσε να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους: ως μια μορφή αδιαφορίας, ασέβειας ή ακόμη και φόβου ότι το να την κοιτάξει θα τον έβαζε με κάποιον τρόπο σε κλίση.

Αντίθετα, η Χάρις κοίταξε

Αντίθετα, η Χάρις κοίταξε τον Τραμπ όταν μιλούσε. Όταν του απευθυνόταν, έκανε χειρονομίες προς το μέρος του, ακόμη και όταν εκείνος δεν ανταποκρινόταν στο βλέμμα της. Έδειξε ότι δεν φοβόταν να τον κοιτάξει στα μάτια, να τον πλησιάσει, να τον προκαλέσει ευθέως.


Το πηγούνι της Χάρις έδειξε τη δυσπιστία της

Τη στιγμή που ο Τραμπ κατηγόρησε τη Χάρις ότι είναι «μαρξίστρια» λόγω της ακαδημαϊκής καριέρας του πατέρα της εκείνη τον κοίταξε με το χέρι της τοποθετημένο στο πηγούνι της. Ήταν ένας σκόπιμα εντυπωσιακός τρόπος για να πει σιωπηλά: «Δεν μπορώ καν να πιστέψω αυτά που λες». Αυτή ήταν η συμπεριφορά της αρκετές φορές όταν ο Τραμπ έλεγε κάτι που αντιλαμβανόταν ως εξωφρενικό. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο προεδρικό ντιμπέιτ τα τελευταία 50 χρόνια όπου να έχουμε δει αυτή τη συμπεριφορά, και αυτό λέει κάτι για τη Χάρις και την προθυμία της να μεταφέρει τα συναισθήματά της άμεσα και απροκάλυπτα, χωρίς φόβο, κοιτάζοντας τον Τραμπ.

Τα σφιγμένα χείλη του Τραμπ

Ο Τραμπ όταν ακούει κάτι που δεν του αρέσει έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά: Σφίγγει τα χείλη του προς τα εμπρός, σαν να χαμογελάει. Αυτή η συμπεριφορά συνδέεται συνήθως με αντιπάθεια ή διαφωνία. Το ίδιο έλανε όταν ήρθε αντιμέτωπος με το πόσοι από τους πρώην υπαλλήλους του -συμπεριλαμβανομένου του πρώην προσωπάρχη του- δεν τον υποστηρίζουν πλέον.

Η Χάρις γελούσε ανοιχτά μαζί του

Το γέλιο ήταν πολλές φορές η αντίδραση της Χάρις. Όταν ο Τραμπ ισχυρίστηκε, χωρίς αποδείξεις, ότι οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων, ο Χάρις γέλασε ανοιχτά μαζί του - σε πλήρη αντίθεση με τον σοβαρό τόνο που είχε πάρει. Αυτή η χρήση της συναισθηματικής αντίθεσης υπονόμευσε το επιχείρημα του Τραμπ. Ουσιαστικά έκανε χρήση μιας τεχνικής δικαστηρίου όταν οι δικηγόροι χρησιμοποιούν το χιούμορ για να ξεφουσκώσουν έναν εξαιρετικά σοβαρό και παραπλανητικό ισχυρισμό. Ίσως η Χάρις έμαθε την τεχνική αυτή κατά την εποχή που ήταν εισαγγελέας.

Ο Τραμπ έβγαλε μια «γκριμάτσα τζόκερ

Όταν ο Τραμπ άκουγε κάτι που πραγματικά τον πείραζε - όπως όταν η Χάρις τον επέκρινε για τις ενέργειές του στις 6 Ιανουαρίου - τράβηξε τα χείλη του σε ένα σφιχτό, χαμόγελο και σήκωσε ψηλά τα φρύδια του, λίγο σαν τον Τζόκερ. Το εννοούσε ως απαξιωτική χειρονομία, που έσταζε σαρκασμό ή περιφρόνηση. «Είναι μια συμπεριφορά που έχει επιδείξει και σε προηγούμενες συζητήσεις και είναι μοναδική γι' αυτόν - δεν την έχω ξαναδεί ποτέ σε άλλον πολιτικό υποψήφιο», λέει ο Ναβάρο.

Το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών

Η Χάρις και ο Τραμπ έχουν σαφώς πολύ λίγα κοινά στοιχεία. Το μόνο που φαίνεται να έχουν κοινό, είναι ότι και οι δύο ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους όταν ακούνε κάτι που βρίσκουν παράλογο. Η Χάρις το έκανε κυρίως όταν ο Τραμπ την κατηγόρησε ότι αντέγραψε τα πολιτικά σχέδια του Μπάιντεν, όταν είπε: «Είναι σαν τέσσερις προτάσεις, όπως: «Τρέξε, Σποτ, τρέξε». Ήταν ένας τρόπος να απορρίψει μη λεκτικά το επιχείρημά του ως μη σοβαρό.

Η χειραψία που δεν έγινε στο τέλος

Η Χάρις επέβαλε μια χειραψία στην αρχή του ντιμπέιτ, αλλά άλλα το τέλος ήταν διαφορετικό. Μόλις τελείωσαν, ο Τραμπ αποχώρησε αμέσως από τη σκηνή πριν καν η Χάρις μαζέψει τις σημειώσεις της. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια χειραψίας ή οποιασδήποτε συναναστροφής. Αυτό έδειξε ότι ο Τραμπ δεν είχε σαφώς καμία διάθεση για ευγένειες με την αντιπρόεδρο. Μπορεί στην αρχή να του είχε αποσπάσει μια χειραψία, αλλά στο τέλος, μια απότομη αποχώρηση ήταν το καλύτερο που μπορούσε να ελπίζει.