ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεμαχία Τραμπ - Χάρις: Επιθέσεις, ειρωνίες και εκατέρωθεν ικανοποίηση, αλλά... χωρίς νικητή

Τηλεμαχία Τραμπ - Χάρις: Επιθέσεις, ειρωνίες και εκατέρωθεν ικανοποίηση, αλλά... χωρίς νικητή
AP Photo/Alex Brandon

Σε αποτίμηση της τηλεμαχίας προχωρούν ήδη τα επιτελεία Ντόναλτν Τραμπ και Κάμαλα Χάρις σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους, με τους δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου να δηλώνουν νικητές. 

Ήταν μια έντονη τηλεμαχία με θεωρίες συνωμοσίας, προσωπικές επιθέσεις, αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων που δεν θύμισε σε τίποτα εκείνη του Τραμπ με τον Μπάιντεν που οδήγησε στην απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα και να χρίσει υποψήφια τη Χάρις.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ με δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεμαχίας υποστήριξε πως αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση που σημείωσε ποτέ σε τηλεμαχία κατηγορώντας τους δυο συντονιστές του ABC ότι δεν φάνηκαν αμερόληπτοι, πως επέλεξαν πλευρά.

«Πιστεύω πως αυτό ήταν το καλύτερο μου ντιμπέιτ (...) ακόμη περισσότερο διότι ήταν τρεις εναντίον ενός!», ανέφερε ο μεγιστάνας μέσω Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, μετά την εκπομπή.
Ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη οι αναλυτές, τα μέλη του κόμματος του και το επιτελείο της Χάρις, που δηλώνει έτοιμη για μία ακόμη τηλεοπτική αντιπαράθεση, με τον πρώην πρόεδρο να αρνείται προς το παρόν να ανοίξει τα χαρτιά του.
Αναλυτές συμφωνούν ότι η Χάρις είχε το πάνω χέρι καθώς κατάφερε να κάνει τον Τραμπ να φάει το δόλωμα και κάνει προσωπικές επιθέσεις και να προβαίνει σε ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η αποτίμηση του επιτελείου Τραμπ

Αποκαλυπτικό είναι ότι στελέχη των Ρεπουμπλικανών χαρακτηρίζουν την παρουσία του Τραμπ αναποτελεσματική, αλλά δεν πιστεύουν ότι η Χάρις έλαμψε.
«Παίρνει όλο το δόλωμα από την Καμάλα και δεν επικεντρώνεται στο ότι είναι μέρος της σημερινής κυβέρνησης και των απαίσιων πολιτικών», δήλωσε ένας στρατηγικός σύμβουλος. «Απλή στρατηγική που δεν εκτελεί. Πλήρης χαμένη ευκαιρία και αποτυχία μέχρι στιγμής από τον Τραμπ».

«Τον συνέτριψε», δήλωσε ένας άλλος Ρεπουμπλικανός. «Ήταν απροετοίμαστος και φλυαρούσε. Επέστρεψε στα ίδια παλιά σημεία συζήτησης και όταν εκείνη πέρασε στην επίθεση, του μπήκε με επιτυχία στο πετσί».

Τι λένε οι συνεργάτες της Χάρις

Οι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις δήλωσαν στο CNNi κατά τη διάρκεια και μετά το ντιμπέιτ της Τρίτης το βράδυ ότι θεώρησαν ότι η αντιπρόεδρος έδειξε ισχυρή γνώση των θεμάτων, μετέφερε τα μηνύματα που ήλπιζε να μεταφέρει σε καίρια ζητήματα όπως τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική και, κυρίως, κατάφερε να μπει στο πετσί του Τραμπ - περισσότερες από μία φορές.

Ένας ανώτερος σύμβουλος δήλωσε ότι αν υπήρχε ένα πράγμα που εξέπληξε σταθερά την ομάδα της Χάρις απόψε, ήταν το πόσο συχνά ο Τραμπ έφαγε το δόλωμα της αντιπροέδρου, μεταξύ άλλων για θέματα όπως το μέγεθος του πλήθους στις συγκεντρώσεις του.

Σκληρή αντιπαράθεση για σειρά θεμάτων

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για μια σειρά θεμάτων από την οικονομία και τη μετανάστευση μέχρι και την εγκληματικότητα.

Οικονομία

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την αμερικάνικη οικονομία. Η Κάμαλα Χάρις που πήρε πρώτη το λόγο και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν λέγοντας πως έπρεπε «καθαρίσει το χάλι που άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε πως η οικονομία δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση.

Περίγελως των ξένων

Η Δημοκρατική υποψήφια πρόεδρος Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες», κατά τη πρώτη τηλεμαχία τους στη Φιλαδέλφεια, που μονοπωλήθηκε από πικρές και σκληρές κατηγορίες.

«Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», διαβεβαίωσε η κυρία Χάρις, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».


Ακόμη κατηγόρησε τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ πως θέλει να «διχάσει» ξανά τη χώρα στο ζήτημα των φυλετικών σχέσεων στην πρώτη τηλεμαχία της Δημοκρατικής αντιπροέδρου με τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο το βράδυ της Τρίτης στη Φιλαδέλφεια ενόψει των προεδρικών εκλογών.


«Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε.
Ο πρώην πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η κυρία Χάρις «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους, «διάβασα πως είναι μαύρη».

Ο Τραμπ για την απόπειρα δολοφονίας του

Η Κάμαλα Χάρις προειδοποίησε τους Αμερικανούς για το τι θα σήμαινε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα, και υποστήριξε ότι είναι στο χέρι τους να τον «σταματήσουν». Ο Τραμπ είπε ότι «πιθανόν να δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι» εξαιτίας των σχολίων που έκαναν οι Δημοκρατικοί. «Πιθανότατα έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα. Μιλούν για το ότι είμαι απειλή για τη δημοκρατία, αυτοί είναι η απειλή για τη δημοκρατία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Χαμάς και Ισραήλ

Σε ερώτηση για τη Χαμάς, τον πόλεμο στο Ισραήλ και τους ομήρους η Χάρις είπε: Θέλουμε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων», ενώ πρόσθεσε πως «θέλουμε μια λύση δύο κρατών όπου θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας»

«Αν ήμουν πρόεδρος, ο Πούτιν δεν θα είχε μπει ποτέ στην Ουκρανία» επανέλαβε τον Τραμπ. Για τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «η Χάρις μισούσε τον Νετανιάχου. Αν γίνει πρόεδρος, το Ισραήλ δεν θα υπάρχει και δύο χρόνια. Επίσης μισεί και τους Άραβες» είπε ο Τραμπ.

Η Χάρις αντέτεινε ότι ο Τραμπ «θέλει να γίνει δικτάτορας μια μέρα». «Είναι γνωστό ότι είπε ότι όταν η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, ήταν πανέξυπνο», πρόσθεσε. «Είναι γνωστό ότι αντάλλαξε επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυτοκράτορες επιθυμούν να γίνετε και πάλι πρόεδρος, επειδή είναι τόσο σαφές ότι μπορούν να σας χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Τι είπαν για Ρωσία και Ουκρανία

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος», είπε αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η Κάμαλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου» για να προσθέσει πως το διορθώνει, σημειώνοντας ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές με Ουκρανούς ηγέτες.

Στην ερώτηση για το πώς ο ίδιος πώς θα σταματούσε τον πόλεμο, είπε πως «όταν θα είμαι εκλεγμένος πρόεδρος, θα μιλήσω στον έναν, θα μιλήσω στον άλλον. Θα τους φέρω μαζί» και αναφέρθηκε στον Τζο Μπάιντεν. «Πού είναι ο πρόεδρός μας; Δεν ξέρουμε καν αν είναι πρόεδρος. Ο πρόεδρος δεν ξέρει ότι είναι ζωντανός».

Η Χάρις αναφέρθηκε στις περιπτώσεις όπου συναντήθηκε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν και να οργανώσουν την αντίδραση του ΝΑΤΟ. «Διαφορετικά, ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με τα μάτια του στραμμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία», είπε η Χάρις. Η Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες». «Λατρεύετε τους ισχυρούς άνδρες, αντί να νοιάζεστε για τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Η πληρωμένη απάντηση της Κάμαλα

«Δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά εμένα», πέταξε η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ κατά το πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ στη Φιλαδέλφεια ενόψει της αναμέτρησής τους την 5η Νοεμβρίου.

«Είναι σημαντικό να το υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο: δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, έχετε αντίπαλο εμένα», ανέφερε η κυρία Χάρις αφού ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου προέδρου, που τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Ιούλιο.