ΚΟΣΜΟΣ

Η σχεδιάστρια που φτιάχνει μοντέρνα έπιπλα από πεταμένα μπαλάκια του τένις

Η σχεδιάστρια που φτιάχνει μοντέρνα έπιπλα από πεταμένα μπαλάκια του τένις

Το μαξιλάρι στις κομψές, μοντερνιστικές πολυθρόνες της Βελγίδας σχεδιάστριας Mathilde Wittock αποτελείται από 500 μπαλάκια του τένις

Instagram/mwittock

Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 300 εκατομμύρια μπαλάκια του τένις – και σχεδόν όλα καταλήγουν σε χωματερές. Η Βελγίδα σχεδιάστρια Mathilde Wittock τα χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει έπιπλα κατά παραγγελία.

Το μαξιλάρι στις κομψές, μοντερνιστικές πολυθρόνες της Wittock αποτελείται από 500 μπαλάκια του τένις, ενώ στα παγκάκια της, μήκους ενός μέτρου, χρησιμοποιεί 270 μπαλάκια.

«Χρειάζονται περίπου 24 διαφορετικά στάδια κατασκευής για να φτιαχτεί ένα μπαλάκι του τένις, δηλαδή περίπου πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, έχει τόσο μικρή διάρκεια ζωής», εξηγεί η Wittock στο CNNi.

Το τουρνουά US Open καταναλώνει περίπου 70.000 μπαλάκια κάθε χρόνο και το Wimbledon 55.000. Η Wittock εκτιμά ότι ο κύκλος ζωής για ένα μπαλάκι ανέρχεται σε μόλις εννέα παιχνίδια, ανάλογα με το επίπεδο του τένις που παίζεται.

«Ακόμα και αν είναι κλεισμένα στο κουτί τους, αν το κουτί έχει ανοιχτεί, το αέριο μέσα στα μπαλάκια του τένις θα απελευθερωθεί με την πάροδο του χρόνου», λέει. «Στο τέλος θα πρέπει να τα πετάξετε».

Η Wittock χρειάζεται περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να κατασκευάσει μια καρέκλα, την οποία πουλάει για 2.900 δολάρια. Κάθε μπάλα κόβεται και βάφεται στο χέρι, με τα χρώματα να επιλέγονται ειδικά για να ταιριάζουν στο χώρο του πελάτη.

https://www.instagram.com/p/C7W5VlhIsMp/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Wittock λαμβάνει όλα τα υλικά της μέσω δωρεών από συλλόγους τένις. Η τελευταία μεγάλη δωρεά είναι από την Ομοσπονδία της Βαλλονίας στις Βρυξέλλες, και περιλαμβάνει περίπου 100.000 μπαλάκια. Πόσο καιρό θα διαρκέσει το απόθεμα αυτό; «Είναι αρκετό για μερικούς μήνες», λέει. «Ίσως εννέα μήνες, γιατί όταν βρω ρυθμό στο να κόβω τα μπαλάκια, μπορώ να περάσω 1.800 την εβδομάδα».

https://www.instagram.com/reel/C7kK9FMojDU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αλλά η δημιουργία δεν είναι ο μόνος στόχος. Στην πραγματικότητα, πιο σημαντικό για τη Wittock είναι το πώς καταστρέφονται τα κομμάτια της. Στο τέλος της ζωής των επίπλων της, η Wittock μπορεί να αποσυναρμολογήσει τις εκατοντάδες μπάλες του τένις (οι οποίες πλέκονται μεταξύ τους χωρίς κόλλα) για να ανακυκλωθούν, όπου το χνούδι καίγεται και το καουτσούκ τεμαχίζεται για να φτιαχτεί ταρτάν για παιδικές χαρές.

Με πληροφορίες από: Meet the artist transforming tennis balls into furniture by Leah Dolan, CNN