ΚΟΣΜΟΣ

Πώς έγινε το Ιράν «ρυθμιστής» δύο πολέμων: Τα όπλα στη Μόσχα και ο ρόλος στη Μέση Ανατολή

Πώς έγινε το Ιράν «ρυθμιστής» δύο πολέμων: Τα όπλα στη Μόσχα και ο ρόλος στη Μέση Ανατολή

Ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολεί πάνω από τζαμί στο Ιράν στις 25 Αυγούστου, 2024

AP Photo/Vahid Salemi

Το Ιράν, όντας υπό τον πιο πολύχρονο και ασφυκτικό κλοιό κυρώσεων στην παγκόσμια ιστορία, έχει καταφέρει να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, αλλά και τον καταλύτη των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον πλανήτη.

Οι εξελίξεις στα δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, είναι καταιγιστικές και το σημαντικότερο εμπλέκουν πλέον τους «σοβαρούς» παίχτες παγκοσμίως σε καταστάσεις οι οποίες δεν είναι απίθανο να δημιουργήσουν σημαντική ανάφλεξη.

«Συναγερμός» σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον για τα ιρανικά όπλα που έχει η Μόσχα

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν πως το Ιράν έχει δώσει οπλικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς στη Μόσχα και αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των κόκκινων γραμμών για τις ΗΠΑ, θα φέρει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής.

Η προμήθεια οπλικών συστημάτων από την Τεχεράνη στη Μόσχα είναι ένα κομμάτι του προβλήματος, αλλά το σημαντικότερο είναι με ποιον τρόπο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, θα επιλέξει να κινηθεί στη συγκεκριμένη σκακιέρα τη δεδομένη στιγμή.

Το «παράδοξο» την συγκεκριμένης εξέλιξης είναι το γιατί το «μπαλάκι» των εξελίξεων βρίσκεται σήμερα στα χέρια των Βρετανών, αλλά η απάντηση σε αυτό είναι «εύκολη».

Το μεγαλύτερο μέρος των οπλικών συστημάτων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που έχει το Κίεβο στα χέρια του, είναι από την Μεγάλη Βρετανία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ο όγκος πυραύλων και κεφαλών που οι Βρετανοί έχουν δώσει στην Ουκρανία, αλλά αυτό που φαίνεται να είναι δεδομένο, είναι πως ο Πρωθυπουργός Στάρμερ έχει πάρει απόφαση να δώσει το «πράσινο» φως στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα σε ρωσικά εδάφη.

Θα επαναληφθεί το αμερικανικό «μπλόκο» στο Λονδίνο;

Σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, εάν η Ρωσία έχει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους είναι δεδομένο πως θα τους χρησιμοποιήσει. Παράλληλα δεν έδωσε την παραμικρή ένδειξη αν και πάλι ο Λευκός Οίκος θα θελήσει να βάλει «φρένο» στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπως είχε κάνει ο Μπάιντεν πριν από έξι μήνες όταν ο τότε Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ήταν από τους πρώτους που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της χρήσης βρετανικών μαχητικών στα ρωσικά εδάφη.

Εκτός της Βρετανίας, ανοιχτά υπέρ της λήψης μέτρων ενάντια στο Ιράν τάσσονται η Γαλλία και η Γερμανία, βάζοντας όμως επί της ουσίας στο στοχαστρό τους τη Μόσχα.

Η ομάδα Ε3 των τριών χωρών που περιλαμβάνει τα υπουργεία εξωτερικών Βρετανίας – Γαλλίας και Γερμανίας, σε κοινή ανακοίνωσή της δεν αποκλείει κανένα πλέον από τα τρομακτικά ενδεχόμενα που οδηγούν σε έναν πόλεμο στον οποίο θα εμπλακούν και δυτικές δυνάμεις.

«Δυτικά όπλα σε ρωσικά εδάφη θα οδηγήσουν σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Η Ρωσία που επί τουλάχιστον δύο χρόνια διεξάγει πόλεμο σε ουκρανικά εδάφη με ιρανικά όπλα, επίσημα επαναλαμβάνει πως σε περίπτωση χρήσης δυτικών όπλων στα εδάφη της θα υπάρξει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος και υποστηρίζει πως όσοι αμφιβάλλουν πως η Μόσχα θα προχωρήσει ακόμη και σε χρήση τακτικών πυρηνικών, δεν έχουν «παρά να το δοκιμάσουν».

Ο ρόλος της Τεχεράνης στην ένταση στη Μέση Ανατολή

Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω και από την ένταση στη Μέση Ανατολή αν και με πιο άμεσο τρόπο από όσο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μέχρι και σήμερα το Ιράν διατυμπανίζει πως δεν έχει δώσει απάντηση για την δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και πως θα το πράξει με τον τρόπο και τα μέσα που η ίδια θα επιλέξει.

Το Ιράν επιμένει σε μία πρακτική που δείχνει να έχει στέρεες βάσεις και είναι σε θέση να επηρεάζει δύο σε εξέλιξη πολέμους.

Όσοι βιάστηκαν επίσης να ξεγράψουν τη στρατιωτική ισχύ της Τεχεράνης θα πρέπει να σκεφτούν ξανά πώς είναι δυνατό η χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί διαχρονικά οι βαρύτερες και οι πλέον μακροχρόνιες κυρώσεις σε κάθε επίπεδο από μία υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, να είναι σε θέση σήμερα επί της ουσίας να «χρηματοδοτεί» δύο πολέμους.