ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Στο τραπέζι ψήφισμα για τερματισμό της Ισραηλινής παρουσίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη

ΟΗΕ: Στο τραπέζι ψήφισμα για τερματισμό της Ισραηλινής παρουσίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη

H Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 

AP Photo/Richard Drew

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι πιθανό να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για ένα παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει «την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη» εντός έξι μηνών.

Βασικός στόχος του σχεδίου ψηφίσματος, που συντάχθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή σύμφωνα με το Reuters, είναι να χαιρετίσει μια συμβουλευτική γνωμοδότηση του Ιουλίου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης που αναφέρει ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και των οικισμών από το Ισραήλ είναι παράνομη και πρέπει να αποσυρθεί.

Αλλά ενώ η συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Ποινικό Δικαστηρίου ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατό», το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης θέτει χρονοδιάγραμμα έξι μηνών.

Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν ήταν δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα βάσει του διεθνούς δικαίου και μπορεί να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ. Ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης επίσης δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος.

Η Αραβική Ομάδα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και το Κίνημα των Αδεσμεύτων ζήτησαν τη Δευτέρα (9/9) από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ να ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου. Το περιεχόμενο του οκτασέλιδου σχεδίου ψηφίσματος μπορεί να αλλάξει πριν τεθεί σε ψηφοφορία.

Αν τελικά γίνει η ψηφοφορία θα διεξαχθεί λίγες ημέρες πριν οι ηγέτες από όλον τον κόσμο φτάσουν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνάντησή τους στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν κάλεσε τη Γενική Συνέλευση να «απορρίψει εντελώς αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα και αντ' αυτού να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει τη Χαμάς και θα ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων».