ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρο χτύπημα των Ισραηλινών στη Γάζα - Θανάτους αμάχων καταγγέλλει η Χαμάς

Πολύνεκρο χτύπημα των Ισραηλινών στη Γάζα - Θανάτους αμάχων καταγγέλλει η Χαμάς
EPA/HAITHAM IMAD

Κύμα αιματηρών επιδρομών πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί τα ξημερώματα της Τρίτης (10/9) στην Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα σύμφωνα με τη Χαμάς να χάσουν τη ζωή τους τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι και 60 να τραυματιστούν.

Ο Ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στόχος των επιδρομών ήταν ένα κέντρο επιχειρήσεων των μαχητών της Χαμάς στην Χαν Γιούνις και ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τις απώλειες μεταξύ αμάχων.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι τρία χτυπήματα είχαν σαν στόχο σκηνές που στέγαζαν εκτοπισμένους στην ανθρωπιστική χωή του Αλ Μαουβάσι δημιουργώντας μεγάλους κρατήρες.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Χαλέντ Μαχμούντ στο BBC από τα χτυπήματα δημιουργήθηκαν τρεις κρατήρες βάθους επτά μέτρων στις οποίες βυθίστηκαν πάνω από 20 σκηνές με αποτέλεσμα να παγιδευτεί άγνωστος αριθμός ανθρώπων.

Βίντεο η γνησιότητα των οποίων δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί έδειχναν πολίτες να σκάβουν με τα χέρια για να σώσουν παγιδευμένους.

Με ανάρτηση στο Telegram, ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) δήλωσε ότι επιτέθηκε σε «βασικούς τρομοκράτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που δρούσαν σε ένα συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου μεταμφιεσμένο στην ανθρωπιστική περιοχή στο Χαν Γιουνίς».

«Πριν από την επίθεση, ελήφθησαν πολλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να πληγούν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων ακριβείας, αεροπορικών επιδρομών και πρόσθετων πληροφοριών πληροφοριών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της συστηματικής χρήσης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας του πληθυσμού και των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού χώρου, με σκοπό την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών κατά του κράτους του Ισραήλ και των δυνάμεων των IDF».

Η Χαμάς απέρριψε τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι υπήρχαν μαχητές της Χαμάς στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «κατάφωρο» ψέμα.

«Η αντίσταση έχει αρνηθεί πολλές φορές ότι κάποιο από τα μέλη της υπάρχει μέσα σε συγκεντρώσεις πολιτών ή ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους χώρους για στρατιωτικούς σκοπούς».