ΚΟΣΜΟΣ

Χτύπημα για την Apple: Έχασε τη μάχη για τα 13 δισ. στην Ιρλανδία

Το λογότυπο της Apple 

(AP Photo/Gene J. Puskar)

Η Apple έχασε τη δικαστική της διαμάχη σχετικά με φορολογικό λογαριασμό ύψους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πατάξει τις ειδικές συμφωνίες που χορηγούν τα κράτη σε μεγάλες εταιρείες.

Το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια απόφαση-ορόσημο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην κατασκευάστρια εταιρεία iPhone.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα Τρίτη ότι μια νίκη που είχε απονεμηθεί από κατώτερο δικαστήριο υπέρ της Apple πρέπει να ανατραπεί, επειδή οι δικαστές αποφάσισαν εσφαλμένα ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Επιτροπής είχαν κάνει λάθη στην αξιολόγησή τους.

Η απόφαση αποτελεί στήριξη στην επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η θητεία της οποίας στις Βρυξέλλες πρόκειται να λήξει μετά από δύο θητείες.

Το 2016, η Βεστάγκερ προκάλεσε οργή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όταν εστίασε στις φορολογικές ρυθμίσεις της Apple. Ισχυρίστηκε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα οφέλη στην εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας, γεγονός που της επέτρεψε να πληρώνει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις στη χώρα, επί σειρά ετών.

Έδωσε εντολή στην Ιρλανδία να πάρει πίσω το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα δύο τέταρτα των πωλήσεων Mac παγκοσμίως.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση, καθώς προηγουμένως το γενικό δικαστήριο εξέτασε τα πραγματικά περιστατικά και ακύρωσε κατηγορηματικά την υπόθεση αυτή», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης