ΚΟΣΜΟΣ

Υπο πολιορκία η πρεσβεία της Αργεντινής στη Βενεζουέλα

Υπο πολιορκία η πρεσβεία της Αργεντινής στη Βενεζουέλα

Η σημαία της Βραζιλίας κυματίζει στην Πρεσβεία της Αργεντινής στο Καράκας που τελέι υπό πολιορκία

AP Photo/Matias Delacroix

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας περικύκλωσαν την πρεσβεία της Αργεντινής στην πρωτεύουσα Καράκας, αφού δύο μέλη της αντιπολίτευσης κατέφυγαν σε αυτήν, σύμφωνα με αναρτήσεις της αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήδη στην πρεσβεία της Αργεντινής έχουν καταφύγει άλλα τέσσερα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες των αντιπολιτευόμενων, υπάρχουν περιπολίες κουκουλοφόρων και ένοπλων πρακτόρων της SEBIN (της υπηρεσίας ασφαλείας της Βενεζουέλας) και άλλων φορέων κρατικής ασφάλειας, γύρω από το κτίριο της πρεσβείας, ενώ οι αρχές κόβουν το ρεύμα.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει υποβάλει αιτήματα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας για να επιτραπεί στους αντιπολιτευόμενους να φύγουν από τη Βενεζουέλα, καθώς τους έχει παραχωρηθεί άσυλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δεκτά.

Ήδη οι σχέσεις των δύο χωρών, είναι τεταμένες και έχουν γίνει απελάσεις Αργεντίνων διπλωματών, καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιουλίου, στις οποίες ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ασφάλεια του κτιρίου της Πρεσβείας της Αργεντινής, έχει αναλάβει η Βραζιλία, μετά την απέλαση όλου του προσωπικού ασφαλείας της Αργεντινής.

Venezuela Election

Δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας της Βενεζουέλας έξω από το κτίριο της Πρεσβείας της Αργεντινής

AP Photo/Matias Delacroix

«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υπογραμμίζει, σύμφωνα με τους όρους των Συμβάσεων της Βιέννης, το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων της διπλωματικής αποστολής της Αργεντινής, η οποία φιλοξενεί επί του παρόντος έξι Βενεζουελάνους αιτούντες άσυλο εκτός από περιουσιακά στοιχεία και αρχεία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Οι εξελίξεις στην πρεσβεία της Αργεντινής έρχονται λίγες ώρες αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζήτησε από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Μαδούρο και άλλων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διαπράχθηκαν κατά τις μετεκλογικές διαδηλώσεις.

Με πληροφορίες από: Venezuelan security forces surround Argentine embassy after opposition members take refuge inside