ΚΟΣΜΟΣ

Ιάπωνας υποστηρίζει ότι κοιμάται μισή ώρα κάθε μέρα και είναι πιο χαρούμενος από ποτέ

Pexels / Photo by Andrea Piacquadio

Πρόσωπο των ημερών έχει γίνει ένας Ιάπωνας ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί και ευημερεί με μόλις 30 λεπτά ύπνου κάθε μέρα.

Ο 40χρονος Νταϊσούκε Χόρι που ζει στο Τόκιο υποστηρίζει ότι ακολουθεί αυτή την πρακτική κάθε βράδυ τα τελευταία 15 χρόνια.

Πατέρας ενός 8χρονου και μπόντι μπίλντερ υποστήριξε μιλώντας στον Independent ότι δεν χάνει τίποτα από όσα θέλει να κάνει στην καθημερινότητά του.

Από το να δουλέψει, μέχρι να κάνει δουλειές στο σπίτι, να ασκηθεί ή να φροντίσει το παιδί του.

«Προπονούμαι 13 φορές την εβδομάδα, εργάζομαι 10 ώρες την ημέρα και δεν παίρνω ποτέ ρεπό. Το πρόγραμμά μου είναι διαφορετικό από μέρα σε μέρα, αλλά αυτό που δεν αλλάζει είναι τα 30 λεπτά του ύπνου», λέει αν και παραδέχεται ότι ο τρόπος ζωής του δεν είναι για όλους.

«Ο στόχος μου έχει ήδη γίνει πραγματικότητα: ελευθερία κινήσεων, ελευθερία στην υγεία, αγαπημένα πρόσωπα γύρω μου, άφθονος χρόνος και η δυνατότητα να δοκιμάσω τα πάντα», τονίζει. «Πιστεύω πραγματικά ότι κανείς άλλος δεν είναι τόσο ευτυχισμένος όσο εγώ. Μόνο όταν άρχισα να κοιμάμαι λίγο βρήκα αυτή την ευτυχία. Αν περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν χωρίς να ανησυχούν για τον ύπνο, νομίζω ότι ο κόσμος θα ήταν ένα πιο ειρηνικό μέρος», προσθέτει.

Ήδη έχει εκπαιδεύσει και τη σύζυγό του να κοιμάται δύο ώρες από επτά που συνήθιζε ενώ ο γιος που κοιμόταν για τρεις ώρες από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε τώρα κοιμάται τέσσερις με πέντε ώρες.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και πολλά λάθη για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα, δηλαδή, να κάνει σε μια μέρα πράγματα που άλλοι κάνουν σε μια εβδομάδα και να έχει ακόμα ενέργεια.

Στην ερώτηση αν η ρουτίνα του μπορεί να του κάνει κακό, ο Χόρι επιμένει ότι δεν θα ήθελε να αλλάξει τίποτα από τον τρόπο που ζει τη ζωή του τώρα.

«Διασκεδάζω πολύ όταν γυμνάζομαι, όταν κάνω σερφ, όταν περνάω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και όταν ανακαλύπτω νέα χόμπι και τοπία, οπότε δεν έχω καμία πρόθεση να μειώσω τον χρόνο μου που βρίσκομαι ξύπνιος», λέει.

Τι έχουν δείξει μελέτες


Μελέτες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των ετών αναφέρουν ότι ο ύπνος δεν πρέπει είναι λιγότερος από έξι ώρες, δίνοντας πολλές αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, ένα αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1990, οενήλικες μεταξύ 18 και 64 ετών θα πρέπει να στοχεύουν σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου. Όσοι είναι άνω των 65 ετών μπορεί να χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες.

Σημειώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν καλά «στο κατώτερο άκρο του εύρους και άλλοι θα χρειαστούν κάθε λεπτό του ανώτερου ορίου».

Μία ή δύο ώρες παραπάνω ή λιγότερες δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά «το να ξεφεύγετε πολύ από τη συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας», όπως μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Η ειδικός στην ιατρική του ύπνου Νάνσι Φολντβαρί Σέφερ λέει ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, καθώς βοηθά το σώμα να αποκαταστήσει τα θρεπτικά συστατικά, να απομακρύνει τις τοξίνες και να επαναφορτιστεί για την επόμενη ημέρα.

Η έλλειψη μόλις 1,5 ώρας ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα προβλήματα, όπως μειωμένη εγρήγορση, προβλήματα μνήμης, εναλλαγές στη διάθεση και απροθυμία συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης