ΚΟΣΜΟΣ

Καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία - Ισοπεδώθηκε χωριό (vid & pics)

Καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία - Ισοπεδώθηκε χωριό (vid & pics)
REUTERS/Emiliano Grillotti

Νεκρούς και ζημιές μετρά η Ιταλία, που επλήγη για άλλη μια φορά τα ξημερώματα της Τετάρτης από καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην κεντρική Ιταλία, κοντά στην πόλη Νόρτσια, στην περιοχή της Ούμπρια, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να έχουν αναφερθεί στις περιοχές Ακούμολι, Αματρίτσε, Πόστα και Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο σεισμός έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους, ενώ έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στο κέντρο της χώρας.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ενδεχομένως βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά.

2016 08 24T064129Z 931414896 S1BETXFTSBAA RTRMADP 3 ITALY QUAKE

Πηγή: REUTERS/Remo Casilli

Η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χιλιόμετρα κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κοινότητα Ακούμολι. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Οι σημαντικότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην πόλη Αματρίτσε, όπου η κύρια οδός έχει ισοπεδωθεί. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού είναι αδιάκοπες. Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στην Αματρίτσε, όπου μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

2016 08 24T060252Z 5371081 S1BETXFQGYAA RTRMADP 3 ITALY QUAKE

Πηγή: Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

«Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια» είπε στην ιταλική τηλεόραση ο δήμαρχος της μικρής πόλης Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότζι και πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ έκανε γνωστό ότι ο σεισμός προκάλεσε και κατολίσθηση, αλλά και την κατάρρευση μιας γέφυρας.

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

2016 08 24T054628Z 1762933335 S1BETXFOVCAB RTRMADP 3 ITALY QUAKE

Πηγή: REUTERS/Remo Casilli

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νεκρούς, αριθμός που σταδιακά αυξάνεται δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Ο δήμαρχος της πόλης Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, μιλώντας στη RAI, δήλωσε: "Τέσσερις άνθρωποι είναι κάτω από τα ερείπια και δεν δίνουν κανένα σημάδι ζωής. Δύο γονείς με τα δύο παιδιά τους".

Εκτός από τα κτήρια ζημιές έχουν υποστεί και πολλές οδικές υποδομές, κι όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ansa και τα συνεργεία διάσωσης που σπεύδουν στην περιοχή, σε πολλά σημεία --όπως πριν την είσοδο της Πεσκάρα ντελ Τρόντο--πρέπει να αφήσουν τα οχήματά τους και να συνεχίζουν πεζή τη διαδρομή προς την πόλη, καθώς τα χαλάσματα εμποδίζουν την πρόσβαση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι τραυματίες από το Αματρίτσε μεταφέρονται με ελικόπτερα στην Λ' Άκουιλα, ενώ δύο σοβαρότερα τραυματισμένοι αεροδιακομίσθηκαν στη Ρώμη.

Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία έφθασαν σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στη δεύτερη οδική αρτηρία προς την ίδια κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως "το σύστημα προστασίας είναι πλήρως αποτελεσματικό, υπάρχουν μεν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ορισμένες κοινότητες, και γι' αυτό έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας. Οι ιατρικές φροντίδες είναι εγγυημένες". Το 6ο Σύνταγμα Μηχανικού της Ρώμης έχει κινητοποιηθεί, κι εφοδιασμένο με ειδικά μηχανήματα αναχώρησε για τις πληγείσες ζώνες, ενώ κι άλλες ειδικές μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί ήδη και βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών αρχών.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στην περιοχή έχουν σημειωθεί και δεκάδες μετασεισμοί, αρκετοί εκ των οποίων ήταν ισχυροί, με έναν να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, εκτιμά ότι είναι νωρίς ακόμη για να γίνει λόγος σχετικά με το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή και όπως ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που έζησαν τον σεισμό, δημιουργήθηκαν ρωγμές στους τοίχους, έπεφταν αντικείμενα από τα ράφια, ενώ ακόμη και βαριά έπιπλα μετακινήθηκαν από τη θέση τους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ρώμη, που βρίσκεται 170 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, με τους κατοίκους να πετάγονται έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

italyquake

Πηγή: Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

Η δόνηση σημειώθηκε σε μία ζώνη "υψηλής σεισμικότητας", τονίζει στη Messaggero ο σεισμολόγος του Εθνικού Κέντρου (INGV) Αλεσάντρο Αμάτο. Ο τελευταίος σεισμός 5,9 Ρίχτερ είχε πλήξει το 1979 τη Νόρτσα, ενώ ιστορικά έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί και σε άλλους αιώνες.

"Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε σεισμική επικινδυνότητα, δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς ζώνες και για τούτο οι κατασκευές πρέπει να είναι γερές", δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο επίσης σεισμολόγος Βάλτερ Μαρτσόκι. "Έχουμε πολλά ιστορικά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε στιγμές που δεν γνωρίζαμε το παραμικρό για αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσαρμοσθούμε".

Υπενθυμίζεται ότι πριν επτά χρόνια είχε σημειωθεί ένας φονικός σεισμός στην πόλη Λ’ Άκουιλα, ισοπεδώνοντας την και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Η ιταλική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και έτοιμη να παράσχει κάθε μορφής βοήθεια, όπως αναφέρεται σε σχετικό tweet του γραφείου του πρωθυπουργού.