ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI αποκαλύπτει τον άγνωστο πόλεμο της Ρωσίας στη Δύση

Το FBI αποκαλύπτει τον άγνωστο πόλεμο της Ρωσίας στη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντίμιρ Πούτιν

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Κατηγορίες  σε δύο Ρώσους πολίτες απήγγειλε, χθες Τετάρτη (4/9), η  Αμερικανική Κυβέρνηση και κατέσχεσε περισσότερους από 30 διαδικτυακούς τομείς που σχετίζονται με εκστρατεία για να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το politico τα στοιχέια που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκάλυψαν επίσης μια άλλη βόμβα: Μια ρωσική επιχείρηση χειραγώγησης Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών αλλά και δημοσιογράφων και άλλων επιρροών.

Ο στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη ήταν να σπείρει διχασμό, να δυσφημήσει την Αμερική και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με μια σειρά από ρωσικά έγγραφα, υπομνήματα και πρακτικά από ρωσικές συνεδριάσεις ψυχολογικού πολέμου.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από το FBI και ο φάκελος των 277 σελίδων αναφέρει λεπτομερώς τα σχέδια της Ρωσίας να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων.

Ένα σημείωμα από το «Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού» της Ρωσίας περιέγραφε σχέδιο στοχοποίησης ανθρώπων μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακαμφθούν τα φίλτρα αντιμετώπισης bot που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού ενεργεί υπό τις εντολές του υπαρχηγού του προσωπικού του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι ο στόχος της εκστρατείας είναι να «προκαλέσει στο κοινό λογικές (όπως «αλήθεια, γιατί χρειαζόμαστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία;») και συναισθηματικές (όπως «οι Αμερικανοί είναι τόσο βρωμιάρηδες!») αντιδράσεις.

Ο ρωσικός ψυχολογικός πόλεμος βασίστηκε επίσης στα λεγόμενα σάιτ «doppelganger» (σωσίες) ώστε να διαδώσουν ψεύτικα άρθρα και περιεχόμενο που να μοιάζει ότι προέρχεται από έγκυρα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τα ενημερωτικά δίκτυα Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi και άλλα, και τα ψεύτικα σάιτ χρηματοδοτήθηκαν με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με το FBI.

Ευάλωτος στόχος για τη Ρωσική επιρροή η Γερμανία

Η ρωσική ομάδα ψυχολογικού πόλεμου αναγνώρισε τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για τη ρωσική επιρροή.

«Οι Γερμανοί εξαρτώνται περισσότερο από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, αναφερόμενο πιθανώς στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές.

«Πρώτον και κύριον, πρέπει να δυσφημίσουμε τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και δεύτερον, να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην αναποτελεσματική πολιτική των κυρώσεων», αναφέρει το εσωτερικό ρωσικό σημείωμα που παρουσίασε το FBI.

Ένα άλλο έγγραφο του Οργανισμού Κοινωνικού Σχεδιασμού περιγράφει μια επιχείρηση που ονομάζεται «Διεθνής Υποκίνηση Συγκρούσεων» που στοχεύει συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος της: «Να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις… προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και «να επηρεάσει τις πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητές καταστάσεις σύγκρουσης» μέσω πλαστών άρθρων, ινφλουένσερ, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο προσθέτει ότι ο στόχος ήταν να «αποσταθεροποιηθεί η κοινωνική κατάσταση» στη Γαλλία και τη Γερμανία «διαδίδοντας πρόσθετες ψευδείς αφηγήσεις», «πλαστά βίντεο, έγγραφα και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών», «σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «ψεύτικα και αληθινά αποσπάσματα από ινφλουένσερ».