Ανάλυση Al Jazeera: Γιατί ο Νετανιάχου επιμένει τόσο πολύ στον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας
Ανανεώθηκε:
Τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα η επιμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου στον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.
Και ενώ στα τέλη Μαΐου, φάνηκε οι δύο πλευρές να πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, την απελευθέρωση περίπου 90 ομήρων και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές. Αυτοί ήταν οι όροι που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο που είχε υποβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και στο οποίο η Χαμάς συμφώνησε επισήμως τον Ιούλιο.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε στη συνέχεια τέσσερις αδιαπραγμάτευτους όρους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ελέγχου του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, μιας λωρίδας γης μήκους 14 χιλιομέτρων που συνορεύει με την Αίγυπτο.
Την Δευτέρα (2/9), ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως η Χαμάς «χρειάζεται τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας και για αυτόν τον λόγο πρέπει να τον ελέγξουμε». «Η Χαμάς επιμένει για αυτόν τον λόγο να μην είμαστε εκεί και για αυτόν τον λόγο επιμένω να είμαστε».
Πόσο ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός; Πράγματι η Χαμάς μπορεί να είχε διακινήσει λαθραία όπλα, μέσω του διαδρόμου χρόνια πριν, όπως εξηγούν αναλυτές στο Al Jazeera, αλλά το Ισραήλ δεν είχε ασχοληθεί ποτέ πριν με τον έλεγχό του.
Αυτό οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα πως η νέα αυτή απαίτηση του Νετανιάχου σχετίζεται περισσότερο με τη διατήρηση του πολέμου στη Γάζα παρά με οποιεσδήποτε πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ.
«Είναι μια δικαιολογία» δήλωσε στο ο Ζάκαρι Λόκμαν, ειδικός στο παλαιστινιακό ζήτημα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μιλώντας στο Al Jazeera. «Μοιάζει να ψάχνει οποιοδήποτε πρόσχημα για να αποφύγει μια συμφωνία για κατάπαυσης του πυρός».
Εγχώρια «πυρά» για την επιμονή Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου, όμως, έχει αρχίσει να δέχεται επικρίσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ, και από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται όπως ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
«Το γεγονός ότι δίνουμε προτεραιότητα στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, με κόστος τη ζωή των ομήρων είναι ηθική ντροπή», είπε ο Γκάλαντ στο υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με τους Times of Israel.
Αντίστοιχα, και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρτσι Χαλέβι είπε ότι η παραμονή στρατιωτών στο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας θα τους εκθέσει σε «περιττό κίνδυνο».
«Μάχη» με το χρόνο
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Νετανιάχου κατανοεί ότι ο χρόνος του τελειώνει και ότι το τέλος του πολέμου θα μπορούσε να σηματοδοτεί το τέλος της πρωθυπουργίας του.
«Ο Νετανιάχου έχει αποτύχει πλήρως στην εξωτερική πολιτική και να διατηρήσει την εθνική ασφάλεια» σχολίασε ο πρώην πρεσβευτής και κυβερνητικός σύμβουλος του Ισραήλ, Άλον Πίνκας, μιλώντας στο Al Jazeera, «αλλά είναι καλός πολιτικός».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα κρατήσει αναμμένες πολλές φωτιές – στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και όχι μόνο– μέχρι να φτάσει στο σημείο να αισθανθεί ότι μπορεί να κερδίσει ξανά τις εκλογές, είπαν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούλιο το 72% των Ισραηλινών επιθυμούν την άμεση παραίτηση του Νετανιάχου, για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων.
Απεναντίας, όμως, μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη του Νετανιάχου υστερεί κατά 1% από τον κύριο αντίπαλό του, Μπένι Γκαντζ.
«Η ισραηλινή κοινωνία είναι κατακερματισμένη και υπάρχει οργή που προέρχεται από διαφορετικές πλευρές. Ίσως ο Νετανιάχου πιστεύει ότι όσο υπάρχει υπαρξιακή απειλή από το εξωτερικό, η αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να συγκρατηθεί μέσω αυτής της πίεσης» σχολίασε στο Al Jazeera ένα μέλος του Συμβουλίου Παγκοσμίων Υποθέσεων για την Μέση Ανατολή, Ομάρ Ραχμάν.
«Μόλις αυτές οι πιέσεις και οι απειλές εκτονωθούν, ο διχασμός και η εσωτερική ένταση θα επιστρέψει».