ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Να πιεστεί το Ισραήλ να αποδεχτεί την πρόταση Μπάιντεν - Νέα επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Χαμάς: Να πιεστεί το Ισραήλ να αποδεχτεί την πρόταση Μπάιντεν - Νέα επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινό τανκ προελαύνει στη Γάζα

AP Photo/Tsafrir Abayov

Στη «σκιά» νέας ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, με την παλαιστινιακή οργάνωση να πιέζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί το σχέδιο που είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να καταρτιστεί και να υποβληθεί νέα πρόταση για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς, όταν έγινε γνωστό πως , η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να καταρτίσει νέα πρόταση για να έρθει πιο κοντά στις ισραηλινές απαιτήσεις.

Να σημειωθεί πως, ήδη η οργάνωση έχει δηλώσει πως αποδέχεται το σχέδιο από τις 2 Ιουλίου και προειδοποίησε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν θα αποσυρθούν από τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, πάνω στα κλειστά σύνορα της νότιας Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Προειδοποιούμε να μην πέσει οποιοσδήποτε στην παγίδα και να εξαπατηθεί από τα τεχνάσματά του Νετανιάχου, καθώς χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να παρατείνει την επίθεση εναντίον του λαού μας», κατήγγειλε το παλαιστινιακό κίνημα στην ανακοίνωσή του.

Δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του το Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «απέρριψε» συνολικά «όλα» όσα προτάθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Η Χαμάς απέρριψε τα πάντα και όταν προσπαθούμε να βρούμε (κοινό) έδαφος πάνω στο οποίο να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αυτοί αρνούνται (και λένε) ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Λοιπόν, ελπίζω αυτό να αλλάξει γιατί θέλω οι όμηροι αυτοί να απελευθερωθούν» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υποβάθμισε, δε, τις κατηγορίες ότι επιμένει να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο μιας ζώνης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου εμποδίζοντας τις διαπραγματεύσεις να αποφέρουν καρπούς.

«Το Ισραήλ δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη συνοριακή ζώνη μεταξύ της νότιας Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου έως ότου υπάρξει εγγύηση ότι (η συνοριακή ζώνη) δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως σανίδα σωτηρίας για το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς» επέμεινε.

«Έως ότου συμβεί αυτό, εμείς είμαστε εκεί» ξεκαθάρισε.