ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ για τον χάρτη Νετανιάχου: Η εμφάνιση τέτοιων χαρτών δεν είναι καλό σημάδι και δεν βοηθάει

ΟΗΕ για τον χάρτη Νετανιάχου: Η εμφάνιση τέτοιων χαρτών δεν είναι καλό σημάδι και δεν βοηθάει

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Η εμφάνιση τέτοιων χαρτών δεν είναι καλό σημάδι και δεν βοηθά αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον χάρτη που παρουσίασε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε παρουσιάζοντας έναν χάρτη της Παλαιστίνης στον οποίο τα σύνορα της Δυτικής Όχθης ήταν θολά, κάτι που οι Παλαιστίνιοι θεώρησαν ρητή δήλωση προσάρτησης της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ.

Στην πράξη αυτό έχει γίνει ήδη, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην βόρεια Δυτική Όχθη για έβδομη συνεχή ημέρα.

Σε ανακοίνωσή του το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε χθες Τρίτη ότι «ο χάρτης που παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος αναφέρεται στην “προσάρτηση” της Δυτικής Όχθης, αποκαλύπτει την αλήθεια για τις ατζέντες της ακροδεξιάς κυβέρνησης».

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του: «Ο Νετανιάχου συνεχίζει να χρησιμοποιεί επανειλημμένα έναν χάρτη που περιλαμβάνει την Δυτική Όχθη του κατοχικού κράτους σε σαφή αναγνώριση αυτού του ρατσιστικού αποικιακού εγκλήματος και περιφρονώντας την διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις της, την διεθνή βούληση για Ειρήνη και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες».

Επισήμανε ότι «αυτή η συμπεριφορά είναι μια κατάφωρη πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει ο πόλεμος της γενοκτονίας και του εκτοπισμού και να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών (παλαιστινιακό και ισραηλινό).