ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ: Πώς ελπίζει το Βερολίνο ότι θα πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ του ΝΑΤΟ

Γερμανικά ΜΜΕ: Πώς ελπίζει το Βερολίνο ότι θα πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ του ΝΑΤΟ

 |Γερμανικός αυτοκινητόδρομος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Martin Meissner

Ένα ευφάνταστο τρόπο βρήκε η Γερμανία για να επιτύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπολογίσει τις επισκευές αυτοκινητοδρόμων ως αμυντικές δαπάνες.

Το επιχείρημα που βάζει είναι ότι οι επισκευές γεφυρών πρέπει να συμπεριληφθούν στις αμυντικές δαπάνες, καθώς οι δημόσιοι δρόμοι του χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών οχημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Ο Ίνγκο Γκεντέχενς , βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CSU), δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα: «Τώρα ακόμη και οι αυτοκινητόδρομοι υποτίθεται ότι έχουν αμυντική σημασία - παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα για την πραγματική στρατιωτική σημασία των αυτοκινητοδρόμων μας».

Τα παραδείγματα του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες επιτρέπουν έναν ευρύτερο ορισμό, ο οποίος δίνει στις χώρες το περιθώριο να αναφέρουν ορισμένες δαπάνες για την υγεία και τις υποδομές ως αμυντικές δαπάνες.

Μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, το ΝΑΤΟ έθεσε ως στόχο οι αμυντικές δαπάνες να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ. Η πλειονότητα των μελών του ΝΑΤΟ πέτυχε αυτό το επίπεδο μόνο για πρώτη φορά φέτος.