ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Απελάθηκε ο γενικός πρόξενος της Κίνας στη Νέα Υόρκη μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

CNNi: Απελάθηκε ο γενικός πρόξενος της Κίνας στη Νέα Υόρκη μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

Το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Seth Wenig

Ο γενικός πρόξενος της Κίνας στη Νέα Υόρκη απελάθηκε, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi την Τετάρτη (4/9), ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εξέλιξη ήρθε στον απόηχο της άσκησης δίωξης σε μια πρώην βοηθό της κυβερνήτριας Κάθι Χόκουλ με την κατηγορία ότι ενεργούσε κρυφά ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το CNNi, η Χόκουλ είπε την Τρίτη σε μια εκδήλωση ότι «εξέφρασε την επιθυμία να απελαθεί ο γενικός πρόξενος» της Κίνας και «ενημερώθηκε ότι ο γενικός πρόξενος δεν ανήκει πλέον στη διπλωματική αποστολή» της χώρας αυτής στη Νέα Υόρκη.

Η ανακοίνωση της Χόκουλ έρχεται αφού η Λίντα Σουν, πρώην αναπληρώτρια προσωπάρχης της Χόκουλ και βοηθός του Κουόμο, κατηγορήθηκε για παραβίαση και συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων, απάτη με βίζες, λαθρεμπόριο αλλοδαπών και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του κατηγορητηρίου που δεν έχει αποσταλεί.

Ο σύζυγός της και συγκατηγορούμενός της, Κρις Χου, κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία για διάπραξη τραπεζικής απάτης, καθώς και για κατάχρηση μέσων ταυτοποίησης, δήλωσαν την Τρίτη οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Αμφότεροι δήλωσαν αθώοι σε όλες τις κατηγορίες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η εγγύηση της Σουν έχει οριστεί σε 1,5 εκατομμύριο δολάρια και του συζύγου της σε 500.000 δολάρια.