ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποφάσισε ότι τα Χριστούγεννα ξεκινούν... τον Οκτώβριο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο 

AP Photo/Cristian Hernandez

Τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στη Βενεζουέλα, διέταξε ο Νικολάς Μαδούρο – παρόλο που όπως φαίνεται χιλιάδες Βενεζουελάνοι θα περάσουν τις γιορτές πίσω από τα κάγκελα εν μέσω καταστολής των πολιτικών αναταραχών που προκλήθηκαν από τις εκλογές του Ιουλίου.

«Ο Σεπτέμβρης μυρίζει Χριστούγεννα!» είπε ο Μαδούρο στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή τη Δευτέρα. «Φέτος και για να σας τιμήσω όλους, για να σας ευχαριστήσω όλους, θα διατάξω την έναρξη των Χριστουγέννων την 1η Οκτωβρίου. Τα Χριστούγεννα έφτασαν για όλους, με ειρήνη, χαρά και ασφάλεια!» είπε.

Το διάταγμα του Μαδούρο –όχι το πρώτο του είδους του, αλλά σίγουρα το πλέον πρώιμο– έρχεται καθώς η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα απόνερα από τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου. Ο Μαδούρο διεκδικεί τρίτη θητεία παρά τον παγκόσμιο σκεπτικισμό και την κατακραυγή από την αντιπολίτευση της χώρας.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Μαδούρο, οι αρχές της Βενεζουέλας δημοσίευσαν ένταλμα σύλληψης για τον κύριο αντίπαλό του, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες, κατηγορώντας τον για «εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον Γκονζάλες επιμένει ότι η προεδρική ψηφοφορία κλάπηκε, δημοσιεύοντας δελτία καταμέτρησης, σύμφωνα με τα οποία ο Μαδούρο έχασε στην πραγματικότητα την προεδρία με σημαντική διαφορά.

Οι ΗΠΑ και άλλες γειτονικές κυβερνήσεις ζήτησαν από τις αρχές της Βενεζουέλας να αποκαλύψουν αναλυτικά στοιχεία ψηφοφορίας για να επαληθεύσουν το αποτέλεσμα.

Υπό σφοδρή καταστολή όλη η χώρα

Οι διαμαρτυρίες για τις εκλογές στους δρόμους της Βενεζουέλας έχουν κατασταλεί άγρια. Περίπου 2.400 άτομα έχουν συλληφθεί και πολλοί άλλοι εγκαταλείπουν τώρα τη χώρα. Μερικοί κρύβονται στα σπίτια τους, λέγοντας στο CNN ότι φοβούνται να βγουν έξω λόγω εκφοβισμού από υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναφέρει 24 νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο, ενέκρινε το άνοιγμα δύο νέων φυλακών για να φιλοξενήσουν κρατούμενους διαδηλωτές, ενώ στελέχη της κυβέρνησης ζητούν ανοικτά να φυλακίζονται όλοι όσοι συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις.

Την 1η Νοέμβρη ξεκίνησαν πέρυσι τα Χριστούγεννα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαδούρο παρατείνει την επίσημη εθνική περίοδο του εορτασμού των Χριστουγέννων, η οποία στη Βενεζουέλα συνοδεύεται συχνά με επιπλέον μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους και πιο πολυτελή δώρα σε κρατικά φυλλάδια.

Πέρυσι, ο Μαδούρο διέταξε τα Χριστούγεννα να ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου, αργότερα εκφράζοντας τη λύπη του που δεν τα ξεκίνησε νωρίτερα. Το 2021, με τη χώρα να ξεσπά από την πανδημία του Covid-19 και τα επακόλουθα lockdown, ο Μαδούρο αποφάσισε ότι τα Χριστούγεννα θα ξεκινούσαν στις 4 Οκτωβρίου ως τακτική για την τόνωση της οικονομίας.

Με πληροφορίες από: Maduro decrees Christmas will start in October as Venezuela cracks down on dissent

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης