ΚΟΣΜΟΣ

Η αμερικανική πρωτοβουλία - ρίσκο για συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς και το κύμα οργής κατά του Νετανιάχου

Πολυπληθείς διαδηλώσεις στο Ισραήλ με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων αν δεν υπάρχει συμφωνία είναι οι Αμερικανοί και να μην επιστρέψουν. 

Σύμφωνα με στέλεχος της Χαμάς που ενημέρωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να σταματήσουν τις προσπάθειες.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία ίσως να πρόκειται για μία προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκμαιεύσει μία λύση, καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς με διάφορα προσκόμματα. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν η πρωτοβουλία αποτύχει, καθώς δεν θα υπάρχει ο μεσολαβητικός τους ρόλος. Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τη δυασαρέσκειά τους ιδιαίτερα προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τη στάση του. Το είπε ξεκάθαρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη φράση ότι ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας.

Μεγάλη είναι η αγανάκτηση που επικρατεί και εντός Ισραήλ κατά του Νετανιάχου με ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την ώρα που πολίτες υποστηρίζουν ότι τορπίλησε τις διαπραγματεύσεις με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας (2/9).

Σύμφωνα με το CNNi οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων συνεχίστηκαν ακόμη και στον απόηχο του θανάτου των έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς

Ωστόσο, μετά από την επιμονή του Νετανιάχου να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στον διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο όλα τορπιλίστηκαν.

«Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική του επιβίωση», λέει ο Ρεουβέν Χαζάν, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Η πολιτική του επιβίωση μαζί με τον Μπεν Γκβίρ και τον Σμότριχ δεν του επιτρέπει να βάλει τέλος στον πόλεμο και να φέρει πίσω τους ομήρους», προσθέτει.

Από την πλευρά της η Χαμάς απειλεί το Ισραήλ πως αν συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, οι όμηροι θα επιστρέψουν στους συγγενείς τους «τυλιγμένοι σε σάβανα».

Δυσαρέσκεια Νετανιάχου για την απόφαση του Λονδίνου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έλαβε μια «επονείδιστη απόφαση» αναστέλλοντας κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε τη Δευτέρα (3/9) ότι η χώρα αναστέλλει περίπου 30 από τις σχεδόν 350 άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ λόγω των ανησυχιών ότι αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η επαίσχυντη απόφαση δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς, μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση που δολοφόνησε με κτηνώδη τρόπο 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 14 Βρετανών υπηκόων», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά πάνω από 100 ομήρους, μεταξύ των οποίων πέντε Βρετανούς πολίτες. Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, μιας συμμαχικής δημοκρατικής χώρας που υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στη βαρβαρότητα, η λανθασμένη απόφαση της Βρετανίας θα ενθαρρύνει μόνο τη Χαμάς», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Με ή χωρίς βρετανικά όπλα, το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει το κοινό μας μέλλον», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης