ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι σφυροκόπησαν Χάρκοβο και Κίεβο - Τραυματίστηκαν 16 άτομα και προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Οι Ρώσοι σφυροκόπησαν Χάρκοβο και Κίεβο - Τραυματίστηκαν 16 άτομα και προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Χάρκοβο 

AP Photo/Yevhen Titov

Σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά του Χαρκόβου και του Κιέβου πραγματοποίησαν οι Ρώσοι τη Δευτέρα (2/9) την ώρα που μαίνονται οι μάχες στο Κουρσκ αλλά και σε άλλα μέτωπα.

Από την επίθεση στο Χάρκοβο τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας, Ολέχ Σινιεχούμποφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τέσσερις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες έπληξαν γκαράζ κοντά σε συγκροτήματα κατοικιών. Ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ είπε ότι ένα σπίτι και μια αθλητική εγκατάσταση υπέστησαν ζημιές.

Μια 60χρονη γυναίκα και ένας 40χρονος άνδρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα πλήγματα στο Χάρκοβο και στη γύρω περιοχή μειώθηκαν μετά την απροσδόκητη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου. Τις τελευταίες ημέρες όμως το ρωσικό σφυροκόπημα στην πόλη εντάθηκε. Την Παρασκευή (30/8) επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 97 τραυματίστηκαν από πλήγμα σε μια πολυκατοικία ενώ την Κυριακή (1/9) τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο και ένα συγκρότημα με χώρους εκδηλώσεων.

Παράλληλα η Μόσχα εκτόξευσε πυραύλους κατά του Κιέβου, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή χιλιάδων παιδιών στα σχολεία για την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βιτάλι Κλίτσκο, χτυπήθηκαν μια μονάδα επεξεργασίας νερού και η είσοδος ενός σταθμού του μετρό που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο. Δύο σχολεία και ένα πανεπιστήμιο υπέστησαν επίσης ζημιές.

Σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας, 22 βαλλιστικοί πύραυλοι κρουζ και αέρος καταστράφηκαν από την πολεμική αεροπορία.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από συντρίμμια των πυραύλων που καταστράφηκαν.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς προσπάθησαν να διατηρήσουν μια αίσθηση κανονικότητας, με μουσική να παίζει, ενώ τους χαμογελαστούς μαθητές υποδέχονταν μια θάλασσα από λουλούδια.