ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρουμανία ενέκρινε νομοσχέδιο για την παράδοση στην Ουκρανία μιας συστοιχίας Patriot

Η Ρουμανία ενέκρινε νομοσχέδιο για την παράδοση στην Ουκρανία μιας συστοιχίας Patriot

Σύστημα Patriot (Φωτογραφία αρχείου)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την δωρεά στην Ουκρανία ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, το οποίο έστειλε στην βουλή για τελική έγκριση.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και έχει δεχθεί επανειλημμένα ρωσικά θραύσματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών να εισέρχονται στο έδαφός της, καθώς η Μόσχα επιτίθεται σε ουκρανικά λιμάνια ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με τον ποταμό Δούναβη.

Το Βουκουρέστι είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι θα δωρίσει ένα από τα δύο επιχειρησιακά συστήματα Patriot στην Ουκρανία υπό τον όρο ότι οι σύμμαχοι θα το αντικαταστήσουν με ένα παρόμοιο σύστημα αεράμυνας.

Πρόκειται για μέρος της παράδοσης πέντε τέτοιων συστημάτων και άλλων στρατηγικών μονάδων αεράμυνας που έχουν υποσχεθεί τα κράτη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, καθώς μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής.

«Αφού η βουλή εγκρίνει τον νόμο, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εκδώσει την απόφαση που θα κάνει την δωρεά λειτουργική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μιχάι Κονσταντίν.

Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η Ρουμανία θα στείλει επιστολές προσφοράς και αποδοχής στις ΗΠΑ για την αντικατάσταση της δωρηθείσας συστοιχίας και αναμένει να καταβάλει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και τέλη.

Η Ρουμανία υπέγραψε το 2017 συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά συστοιχιών Patriot, που κατασκευάσθηκαν από την εταιρεία RTX Corp, και πρόκειται για την μεγάλη συμφωνία αυτού του είδους μέχρι σήμερα. Η πρώτη παράδοση έγινε το 2020. Η Ρουμανία έχει παραλάβει μέχρι στιγμής τέσσερα τέτοια συστήματα, εκ των οποίων δύο είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.