ΚΟΣΜΟΣ

Το Reuters αποκάλυψε την τοποθεσία εκτόξευσης ρωσικού πυρηνικού πυραύλου

Στρατιωτική άσκηση Ρώσων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Δύο Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν την πιθανή τοποθεσία εκτόξευσης του νέου ρωσικού πυρηνικού πυραύλου 9M370 Burevestnik από δορυφορικές εικόνες.

Αυτό αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters και σημειώνει ακόμη ότι το αντικείμενο βρίσκεται 475 χλμ βόρεια της Μόσχας. Υπάρχουν εννέα οριζόντιες βάσεις εκτόξευσης υπό κατασκευή μέσα σε ψηλά αναχώματα για την προστασία τους από επιθέσεις ή την αποφυγή τυχαίων εκρήξεων.

Η αναγνώριση της πιθανής τοποθεσίας εκτόξευσης πυραύλων επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία αρχίζει να την αναπτύσσει μετά από μια σειρά δοκιμών τα τελευταία χρόνια, λένε Αμερικανοί ειδικοί.

Είναι συνήθης πρακτική της Μόσχας να αποθηκεύει πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους εδάφους μακριά από βάσεις εκτόξευσης. Αλλά η τοποθέτηση του Burevestnik στη Vologda θα επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να αποθηκεύσει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στις αποθήκες του, καθιστώντας τους διαθέσιμους για ταχεία εκτόξευση.

Μια έκθεση του 2020 από το Εθνικό Κέντρο Αεροδιαστημικής Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι εάν η Ρωσία εκτόξευε με επιτυχία το Burevestnik, θα έδινε στη Μόσχα ένα «μοναδικό όπλο με διηπειρωτικό βεληνεκές».

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν προβλήματα με τη δοκιμή αυτών των πυραύλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης