ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η πρόκληση της Ουκρανίας απέτυχε να σταματήσει την προέλασή μας

Πούτιν: Η πρόκληση της Ουκρανίας απέτυχε να σταματήσει την προέλασή μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η «πρόκληση» της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ απέτυχε να σταματήσει την προέλαση του ρωσικού στρατού στην επαρχία Ντονέτσκ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Ο Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στη ρωσική δημοκρατία Τούβα, τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους συμμορίτες που διείσδυσαν στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιφέρεια Κουρσκ, και οι οποίοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο σύνολο των παραμεθόριων περιοχών».

Οι σκληρές αυτές δηλώσεις του Πούτιν έρχονται σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ρητορική Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τη σημασία της επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ουκρανία «δεν πέτυχε τον βασικό της στόχο: να σταματήσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς».

Ο ουκρανικός στρατός αιφνιδίασε τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Κουρσκ θέτοντας υπό τον έλεγχό του γρήγορα εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεκάδες περιοχές, προτού ανακοπεί η πορεία του.

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι η επιχείρηση αυτή είχε στόχο, μεταξύ άλλων, να αναγκάσει τη Ρωσία να στείλει δυνάμεις που ήταν ανεπτυγμένες στην ανατολική Ουκρανία προς την περιοχή αυτή.

Ωστόσο το Κίεβο φαίνεται να έχει χάσει αυτό το στοίχημα, καθώς ο ρωσικός στρατός κατάφερε αντιθέτως να επιταχύνει την προέλασή του στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας σχεδόν καθημερινά χωριά. Πλέον βρίσκεται λιγότερα από 10 χιλιόμετρα από την πόλη Ποκρόφσκ, έναν σημαντικό επιμελητειακό κόμβο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, σε κάθε τους επίθεση στην ανατολική Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν πλέον πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα και όχι μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα όπως προηγουμένως.

«Εδώ και καιρό δεν είχαμε καταγράψει τέτοιο ρυθμό προέλασης στο Ντονμπάς», τόνισε.

Από την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 140, ενώ περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Σήμερα ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι κάτοικοι του Κουρσκ και άλλων ρωσικών περιφερειών στα σύνορα με την Ουκρανία, που γίνονται τακτικά στόχος ουκρανικών βομβαρδισμών, «υφίστανται μεγάλη δοκιμασία».