ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία καλεί την Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν

Η Ουκρανία καλεί την Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα την Μογγολία να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που αναμένεται να βρίσκεται εκεί στις 3 Σεπτεμβρίου, βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την επίσκεψη.

Το ΔΠΔ εξέδωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους διεθνές ένταλμα σύλληψης, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου για παράνομο εκτοπισμό εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα.

Το ένταλμα υποχρεώνει τις 124 χώρες που είναι μέλη του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στην Χάγη για να δικασθεί, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφος τους.

«Καλούμε τις αρχές της Μογγολίας να συμμορφωθούν με το υποχρεωτικό διεθνές ένταλμα σύλληψης και να μεταφέρουν τον Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του στην εφαρμογή Telegram.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς νωρίτερα εάν η Μόσχα ανησυχεί που η Μογγολία είναι ένα μέλος του ΔΠΔ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όχι μην ανησυχείτε για αυτό. Έχουμε έναν εξαιρετικό διάλογο με τους φίλους μας από την Μογγολία».

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν συζητήσεις με τις αρχές της Μογγολίας για το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ ο Πεσκόφ είπε: «Προφανώς η επίσκεψη, όλες οι πτυχές της επίσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά».