ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένοι στο Παρίσι για το σχέδιο να παραμείνουν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στον Πύργο του Άιφελ

Διχασμένοι στο Παρίσι για το σχέδιο να παραμείνουν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στον Πύργο του Άιφελ

Οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι στον Πύργο του Άιφελ

(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Έντονη αντιπαράθεση έχει πυροδοτήσει στο Παρίσι, η πρόθεση της δημάρχου της πόλης Αν Χιντάλκγο να διατηρήσει τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους στον Πύργο του Άιφελ μετά το πέρας των θερινών Αγώνων.

«Η απόφαση εξαρτάται από εμένα και έχω τη συμφωνία της ΔΟΕ (Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής)», είπε στην εφημερίδα Ouest-France το Σαββατοκύριακο. «Λοιπόν, ναι, αυτοί (οι κύκλοι) θα μείνουν στον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.

Κάποιοι Παριζιάνοι υποστήριξαν την κίνηση, αλλά άλλοι - συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς - είπαν ότι ήταν κακή ιδέα και θα «μολύνει» το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, αναφέρει το BBC.

Οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι -πλάτους 29 μέτρων, ύψους 15 μέτρων και βάρους 30 τόνων- τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου και αναμενόταν να αφαιρεθούν μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αλλά η κα Χιντάλγκο είπε ότι ήθελε να τους διατηρήσει, υποστηρίζοντας ότι «οι Γάλλοι ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι» κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ήθελε «αυτό το εορταστικό πνεύμα να παραμείνει».

Κάποιοι Παριζιάνοι, καθώς και επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας στήριξαν την δήμαρχο, υπάρχουν όμως πολλοί που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ κακή ιδέα. Η συζήτηση έχει μεταφερθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ορισμένοι χρήστες υποστηρίζουν πως η Χιντάλγκο θα έπρεπε να έχει συμβουλευτεί τους Παριζιάνους προτού προχωρήσει στο σχέδιό της.