ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε  Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Φωτογραφία αρχείου από Αρμένιους στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

AP Photo

Μια πολυαναμενόμενη συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει ειρήνη στο Νότιο Καύκασο μετά από δεκαετίες εντάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί, όπως επιβεβαίωσαν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (31/8), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έκανε επίσημη πρόταση στο Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει μια ειρηνευτική συνθήκη, δεδομένης της προόδου που, όπως είπε έχει σημειωθεί σε βασικά ζητήματα στις διμερείς συνομιλίες τους τελευταίους μήνες.

«Έχουμε 17 άρθρα στο τελευταίο προσχέδιο της ειρηνευτικής συνθήκης. Δεκατρία από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του προοιμίου, αποτελούν προϊόν πλήρους συμφωνίας», δήλωσε ο Πασινιάν.

«Προσφέρουμε τα ακόλουθα, προκειμένου να λάβουμε όλα τα συμφωνηθέντα άρθρα και διατυπώσεις και να τα υπογράψουμε ως συνθήκη ειρήνης».

Η δήλωση αυτή ακολουθεί, όπως μεταδίδει το Politico, μια ημέρα αφότου οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπογράφηκε συμφωνία για μια κοινή επιτροπή για την οριοθέτηση και των κοινών συνόρων τους, καθώς τα δύο γειτονικά έθνη «σκιάζουν» συγκρούσεις τόσο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όσο και εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Αρμενίας.

Μιλώντας στο Politico, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν Χικμέτ Χατζίεφ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για την επιτροπή συνόρων «θα πρέπει να θεωρηθεί επαρκής για την αποχώρηση των στρατευμάτων της ΕΕ» που είχαν αναπτυχθεί το 2022. Να σημειωθεί πως, η χώρα αντιτίθεται σταθερά στην αποστολή των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια επίθεση για να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που από τον αρμενικό πληθυσμό του από τον πόλεμο που ακολούθησε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής - που αριθμούς περίπου τους 100.000 - αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Αρμενία.