Κίνα: Δικαστήριο έκρινε ενόχους για «ανατρεπτικά» δημοσιεύματα διευθυντές site στο Χονγκ Κονγκ
Ανανεώθηκε:
«Ενόχους συνωμοσίας» έκρινε σήμερα (29/8) δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ δύο διευθυντές του ενημερωτικού ιστότοπου Stand News, για τη δημοσίευση «ανατρεπτικών άρθρων». Ο ιστότοπος πλέον έχει κλείσει, αλλά η υπόθεση έχει προσελκύσει διεθνώς ενδιαφέρον και ανησυχίες για την λογοκρισία και την καταστολή που ασκεί η Κίνα στην εν λόγω πόλη.
Οι δύο διευθυντές, Τσουνγκ Πούι-κουέν και Πάτρικ Λαμ, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δύο ετών.
Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη δημοσιογράφων ή διευθυντών μέσων ενημέρωσης για ανατρεπτικές ενέργειες μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.
Στον ιστότοπο Stand News, ο οποίος ήταν άλλοτε το κορυφαίο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ το οποίο συδύαζε ρεπορτάζ με κριτική, είχε γίνει το Δεκέμβριο 2021 επιδρομή από την αστυνομία ενώ οι αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του με αποτέλεσμα ο ιστότοπος να κλείσει λίγες ημέρες αργότερα.
Ο Τσουνγκ, 54 ετών, ο Λαμ, 36 ετών, και η μητρική εταιρεία του ιστότοπου, η Best Pencil (Hong Kong) Ltd, κατηγορούνταν για συνωμοσία για την ανάρτηση ανατρεπτικών δημοσιεύσεων σε σχέση με 17 ειδησεογραφικά άρθρα και σχόλια από τον Ιούλιο 2020 ως τον Δεκέμβριο 2021.
Οι Τσουνγκ και Λαμ δήλωσαν αθώοι. Σήμερα στο δικαστήριο ήταν παρών για την ετυμηγορία μόνο ο Τσουνγκ. Δεν δόθηκε εξήγηση για την απουσία του Λαμ, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Λαμ δεν ήταν παρών για λόγους υγείας.
Περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσα στα οποία δημοσιογράφοι που βρίσκονταν εκεί για να καλύψουν τη δίκη, ήταν παρόντα σήμερα στο δικαστήριο.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Λάου Γιαν-χιν, πρώην μισθωτός του Stand News, ο οποίος χαρακτήρισε τη δίκη «γενικευμένη επίθεση» εναντίον των μέσων ενημέρωσης.
Αντιπρόσωποι προξενείων, μεταξύ άλλων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυστραλίας, ήταν επίσης παρόντες στο ακροατήριο.
Πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία επικριτές, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποστηρίζουν πως αντανακλά την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ, όπου η Κίνα εφαρμόζει εδώ και χρόνια μέτρα καταστολής επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.