ΚΟΣΜΟΣ

DW: Ερωτήματα για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών στοιχείων από το αριστερό κόμμα - ρυθμιστή BSW

DW: Ερωτήματα για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών στοιχείων από το αριστερό κόμμα - ρυθμιστή BSW
H πρώην βουλευτή του κόμματος Die Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ιδρύτρια του συμμαχικού γερμανικού αροστερού κόμματος BSW  AP Photo/Michael Sohn

Μια νέα υπόθεση διαρροής δεκάδων χιλιάδων προσωπικών δεδομένων ταράζει το συμμαχικό κόμμα αριστερών καταβολών BSW - Λογική και Δικαιοσύνη της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, που καταγράφει ανοδική τάση, ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία..

Λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην ανατολική Γερμανία σε Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβούργο και με το νέο, προσωποπαγές κόμμα BSW - Λογική και Δικαιοσύνη υπό την Ζάρα Βάγκενκνεχτ, που προήλθε από την Αριστερά, να εξελίσσεται σε ρυθμιστή πολιτικών εξελίξεων, μια νέα υπόθεση μαζικής διαρροής προσωπικών στοιχείων προκαλεί ερωτήματα.

Το BSW ιδρύθηκε το 2024 από την πρώην βουλευτή του κόμματος Die Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ και αντιπροσωπεύει ένα μείγμα αριστερής οικονομικής πολιτικής, περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής και κατανόησης για τη Ρωσία.

Οπως μεταδίδει η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle, πρόκειται για διαρροή με δόλο ή αμέλεια του κόμματος ή κυβερνοεπίθεση; Το κόμμα πάντως μιλά για κυβερνοεπίθεση.

Σύμφωνα με το ερευνητικό δίκτυο CORRECTIV, πάνω από 70.000 προσωπικά δεδομένα δηλωμένων μελών, απλών υποστηρικτών ή πολιτών που θέλουν να ενημερωθούν για τις δράσεις του κόμματος, αλλά και δωρητών, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο χωρίς προειδοποίηση.

Πρόκειται για έναν μεγάλο κατάλογο ονομάτων, e-mail αλλά και χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν ως δωρεές στο κόμμα της Βάγκενκνεχτ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη η αιτία και το ακριβές χρονικό σημείο της ανάρτησής του σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος του κόμματος πάντως κάνει λόγο για υπόθεση κυβερνοεπίθεσης. Ήδη η υπόθεση ερευνάται από την Εισαγγελία του Βερολίνου, όπου εδρεύει το κόμμα, και έχει ενημερωθεί επίσης η Εισαγγελία της Καρλσρούης, διότι εκεί ιδρύθηκε η Συμμαχία Βάγκενκνεχτ ως ένωση πολιτών αρχικά το περασμένο φθινόπωρο.

Απειλή προστίμων και αποζημιώσεων

Από τον Μάρτιο το περιοδικό Spiegel είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του για διαρροή δεδομένων που αφορούσαν 35.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 5.000 ήταν δωρητές και άλλοι 30.000 απλώς συνδρομητές του Newsletter της Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές από το κόμμα, το δίκτυο CORRECTIV αναφέρει ότι παρά τα καμπανάκια που είχαν χτυπήσει στο κόμμα για πιθανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την άνοιξη, δεν ελήφθησαν μέτρα και η διαρροή αντί να σταματήσει, συνεχίστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για διαρροή δεδομένων και όχι για κυβερνοεπίθεση, οι οικονομικές συνέπειες για το νέο κόμμα, και ειδικά σε προεκλογική περίοδο ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025, θα μπορούσαν να είναι τεράστιες. Βάσει του γερμανικού Ποινικού Κώδικα μπορούν να επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα στο κόμμα, ενώ όσοι πλήττονται μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις.