ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πάνω από 1 εκατ. ψήφους πήγαν στο ακροδεξιό AfD από τον κυβερνητικό αριστερό συνασπισμό

Γερμανία: Πάνω από 1 εκατ. ψήφους πήγαν στο ακροδεξιό AfD από τον κυβερνητικό αριστερό συνασπισμό

Ο Bjoern Hoecke συν-προεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD

Ronny Hartmann/Pool Photo via AP

Πάνω από 1 εκατ. ψήφους «υφάρπαξε» από τον κυβερνητικό αριστερό συνασπισμό της Γερμανίας το ακροδεξιό AfD ενώ ταυτόχρονα  οι Γερμανοί Πράσινοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απότομη πτώση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Politico, βάση των πρώτων αποτελεσμάτων. 

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που προηγουμένως είχαν ψηφίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ψήφισαν αυτή τη φορά το ακροδεξιό AfD, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD.

Το AfD απέσπασε περίπου 590.000 ψήφους από τους προηγούμενους ψηφοφόρους του σοσιαλδημοκρατικού SPD, περίπου 450.000 από το FDP και περίπου 50.000 από τους Πράσινους.

Οι αριθμοί αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος εκτός του ότι πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του SPD σε εθνικές εκλογές, είδε και τους συμμάχους του συνασπισμού του «φωτεινού σηματοδότη» να χάνουν υποστήριξη.

Αλλά και για το αντιπολιτευόμενο CDU και τον ηγέτη του Φρίντριχ Μερτς τα αποτελέσματα δεν είναι ρόδινα.

Παρά το ιστορικά κακό αποτέλεσμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το CDU δεν φαίνεται να έχει κερδίσει πολλά σε σχέση με το 2019. Το AfD κέρδισε επίσης 600.000 ψήφους από το CDU και το CSU, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Συντριπτική πτώση για τους Γερμανούς Πράσινους

Οι Γερμανοί Πράσινοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια βάναυση πτώση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές πριν από 5 χρόνια, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις.


Οι Πράσινοι, οι οποίοι μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, τερμάτισαν στην τέταρτη θέση με 12%, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις.

Germany Greens Omid Nouripour PTRASINOI GERMANIA

O Ομίντ Νουριπούρ, συμπρόεδρος των Πρασίνων στη Γερμανία

AP Photo/Michael Sohn


«Εννοείται ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με ένα τέτοιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ομίντ Νουριπούρ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, σε συνέντευξή του στο ARD.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας και νικητής των εκλογών, Φρίντριχ Μερτς, από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), απέδωσε την κακή εκλογική επίδοση των Πρασίνων στις ρήξεις σχετικά με τον νόμο για τις αντλίες θερμότητας, ο οποίος προκάλεσε δημόσιες εσωτερικές διαμάχες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας και προκάλεσε απροσδόκητα έντονες αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αυτό είναι ότι δεν πρέπει να τσακωνόμαστε συνεχώς για θέματα μεταξύ μας σε ανοιχτή σκηνή, αλλά να επεξεργαζόμαστε πρώτα τη λύση και μόνο μετά να βγαίνουμε με αυτή», δήλωσε ο Νουριπούρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ