ΚΟΣΜΟΣ

Πώς διεγείρουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο έξι διαφορετικοί τύποι αγάπης

Πώς διεγείρουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο έξι διαφορετικοί τύποι αγάπης

Το πως αλλάζει η εγκεφαλική δραστηριότητα ανταποκρινόμενη σε έξι διαφορετικά συναισθήματα αγάπης μελέτησαν επιστήμονες

Mayur Gala / Unsplash

Υπάρχουν τουλάχιστον έξι διαφορετικοί τύποι αγάπης που διεγείρουν διαφορετικά μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου, αποκάλυψαν νέες τομογραφίες που μελέτησαν επιστήμονες.

Η λέξη «αγάπη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από συμφραζόμενα, από τη σεξουαλική λατρεία μέχρι τη γονική αγάπη ή την αγάπη για τα κατοικίδια ζώα, ή ακόμη και την αγάπη για τη φύση. Τώρα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex, αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη λέξη ενεργοποιεί διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ανάλογα με το είδος της εμπειρίας.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν διάφορα απλά σενάρια σε 55 γονείς, οι οποίοι περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως έχοντες μια σχέση αγάπης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων καθώς συλλογίζονταν καταστάσεις που αφορούσαν έξι διαφορετικούς τύπους αγάπης: για ρομαντικούς συντρόφους, για παιδιά, για φίλους, για αγνώστους, για κατοικίδια ζώα και για τη φύση, αναφέρει ο Independent.

brain-love.jpg

Οι περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρουν έξι διαφορετικοί τύποι αγάπης: για ρομαντικούς συντρόφους, για παιδιά, για φίλους, για αγνώστους, για κατοικίδια ζώα και για τη φύση

Pärttyli Rinne et al 2024, Aalto University

Για παράδειγμα, μία από τις καταστάσεις που παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες αφορούσε την ανάμνηση της πρώτης στιγμής που είδαν το μωρό τους. «Βλέπετε το νεογέννητο παιδί σας για πρώτη φορά. Είναι το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής σας. Νιώθετε αγάπη για το μικρό», ήταν ένα από τα σενάρια που παρουσίασαν οι ερευνητές.

Πρώτη η γονική αγάπη, μετά η ρομαντική

Οι ανταποκρίσεις σε συναισθήματα αγάπης συγκρίθηκαν στη μελέτη με ουδέτερα σενάρια στα οποία συνέβαιναν πολύ λίγα πράγματα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αγάπη για τα παιδιά δημιουργούσε την πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα, με δεύτερη – με μικρή διαφορά – τη ρομαντική αγάπη.

«Στη γονική αγάπη, υπήρχε ενεργοποίηση βαθιά στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Pärttyli Rinne από το Πανεπιστήμιο Aalto, προσθέτοντας ότι τέτοια έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα «δεν παρατηρήθηκε για κανένα άλλο είδος αγάπης».

Όλα τα είδη αγάπης μεταξύ ανθρώπων φάνηκε να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο ανεξάρτητα από την εγγύτητα της σχέσης, διαφέροντας μόνο στην ένταση της ενεργοποίησης.

Για τους ξένους, για τη φύση, για τα ζώα

Η συμπονετική αγάπη για τους αγνώστους, διαπίστωσε η μελέτη, ήταν λιγότερο ανταποδοτική και προκαλούσε μικρότερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου σε σχέση με την αγάπη σε στενές σχέσεις.

Η αγάπη για τη φύση ενεργοποιούσε το σύστημα ανταμοιβής και τις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά όχι τις κοινωνικές περιοχές του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα ως απόκριση στα συναισθήματα αγάπης επηρεάζεται όχι μόνο από την εγγύτητα του αντικειμένου αλλά και από το αν πρόκειται για άνθρωπο, ζώο ή τη φύση.

Για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, όταν τους ζητήθηκε να σκεφτούν το να περνούν χρόνο αυτά, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα κοινωνικότητας φάνηκε να ενεργοποιούνται περισσότερο από εκείνες που ενεργοποιούνται σε σκέψεις για τη φύση.

«Πλέον έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με διαφορετικούς τύπους αγάπης σε σχέση με προηγούμενες έρευνες», δήλωσε ο Δρ. Rinne.