ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνο ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ βλέπει ο ΟΗΕ

Κίνδυνο ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ βλέπει ο ΟΗΕ

Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Κουρσκ της Ρωσίας

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στον ρωσικό πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, Ραφαέλ Γκρόσι, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό.

«Ο κίνδυνος ή η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος έχει εμφανιστεί εδώ κοντά", δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχες διεξάγονται στη γύρω περιοχή του Κουρσκ.

Η Ρωσία λέει πως ο σταθμός έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται μόλις 40 χλμ. μακριά αφού κατέλαβαν ένα τμήμα ρωσικού εδάφους αυτόν τον μήνα. Η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει ακόμη στις κατηγορίες.

Ο Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ - IAEA), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο σταθμός είναι εξαιρετικά ευάλωτος επειδή δεν έχει προστατευτικό θόλο.

Είπε πως ο σταθμός αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ κοντά στις φυσιολογικές συνθήκες, όμως αυτό σημαίνει πως η κατάσταση σχετικά με την ασφάλειά του είναι ακόμη πιο σοβαρή.

Η ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom δήλωσε πως ο Γκρόσι μπόρεσε να δει ο ίδιος πως ο αντιδραστήρας υπ΄αριθμόν τρία του σταθμού εργάζεται με την προβλεπόμενη ικανότητα, ενώ ο τέταρτος αντιδραστήρας του υποβάλλεται σε προγραμματισμένη συντήρηση από προχθές, Κυριακή. Αξιωματούχοι του σταθμού του έδειξαν επίσης το νέο κτήριο αντιδραστήρα που είναι υπό κατασκευή, όπως ανέφερε.