ΚΟΣΜΟΣ

Εκ νέου παράταση της προφυλάκισης του επικεφαλής του Telegram στη Γαλλία

Εκ νέου παράταση της προφυλάκισης του επικεφαλής του Telegram στη Γαλλία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προφυλάκιση στη Γαλλία του δισεκατομμυριούχου Πάβελ Ντούροφ, δημιουργού και επικεφαλής της ψηφιακής πλατφόρμας Telegram, 39 ετών, υπηκόου Ρωσίας και Γαλλίας, παρατάθηκε ως τουλάχιστον αύριο Τετάρτη 28/08, καθώς αντιμετωπίζει δώδεκα κατηγορίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του προσκείμενη στις γαλλικές διωκτικές αρχές.

Ο κ. Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, και προφυλακίστηκε. Η γαλλική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι έμεινε άπρακτος ενώ διαπράττονταν διάφορες παράνομες ενέργειες από συνδρομητές της πλατφόρμας του. Κατηγορείται ιδίως για έλλειψη ελέγχου και συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές.

Η εταιρεία του, με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες σε βάρος του.

Η OFMIN, γαλλική υπηρεσία αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος ερεύνης σε βάρος του κ. Ντούροφ, καθώς έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε προκαταρκτική έρευνα για διάφορα αδικήματα -από απάτη ως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και εξύμνηση της τρομοκρατίας-, σύμφωνα με πηγή του AFP.

Στην έρευνα εμπλέκεται η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικών εγκλημάτων της εθνικής υπηρεσίας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και η ONAF, υπηρεσία καταπολέμησης της τελωνειακής απάτης, κατά πηγές του πρακτορείου.

Στη Ρωσία, όπου το Telegram είναι από τους πλέον χρησιμοποιούμενους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με κανάλια που ενίοτε έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ενημέρωσε ότι η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κινητοποιήθηκε αμέσως, «ως είθισται» σε περιπτώσεις σύλληψης ρώσων πολιτών στο εξωτερικό.