ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την επίθεση σε συναγωγή στη Γαλλία

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την επίθεση σε συναγωγή στη Γαλλία

Έκρηξη έξω από συναγωγή στην πόλη Λα Γκραντ-Μοτ, στη νότια Γαλλία

twitter/X

Μετά τον εμπρησμό που είχε στόχο μια συναγωγή σήμερα το πρωί (Σάββατο 24/8) στη Γαλλία, ο ύποπτος διαφεύγει ακόμη ενώ έχει αναλάβει την υπόθεση η αρμόδια εισαγγελία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μεταξύ 8 και 8.30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, 9 και 9.30 ώρα Ελλάδας), δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στον περίβολο της συναγωγής Μπεθ Γιαακόβ της πόλης Λα Γκραντ-Μοτ της νότιας Γαλλίας, σε μια γειτονιά του παραθαλάσσιου θέρετρου, εξηγεί η Εθνική Εισαγγελία καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ανακοίνωση. Δύο επιπλέον εστίες φωτιάς σημειώνονται στο επίπεδο δύο θυρών πρόσβασης στο κτίριο.

«Αρκετές εστίες φωτιάς αναφέρθηκαν στη χωροφυλακή από κατοίκους της περιοχής στις 8.21 το πρωί», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της νομαρχίας, η οποία εκπροσωπεί το κράτος στον νομό, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το κτίριο κατοικούν ο ραβίνος της συναγωγής αλλά και άλλοι άνθρωποι «χωρίς να έχουν κάποια σχέση με την εβραϊκή κοινότητα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι φωτιές αυτές είχαν στόχο δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε μια εσωτερική αυλή του κτιρίου, μια πέργκολα που χρησιμεύει ως κοινωνικός χώρος με μπάρμπεκιου, καθώς και την ίδια την πόρτα της συναγωγής και αυτή μιας αίθουσας συναθροίσεων. Μια πέμπτη εστία φωτιάς αναφέρθηκε, σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το κτίριο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας, μια φιάλη υγραερίου που υπήρχε σε ένα από τα πυρπολημένα αυτοκίνητα εξερράγη. Σύμφωνα με πηγή της νομαρχίας, άλλες τέσσερις φιάλες υγραερίου, δύο μεγάλες και δύο μικρές, βρίσκονταν κάτω από την πέργκολα, κοντά στο μπάρμπεκιου, εκ των οποίων η μία φέρεται να εξερράγη επίσης.

Η συναγωγή Μπεθ Γιαακόβ Ατλάν, που βρίσκεται σε μονώροφο κτίριο σε μια γειτονιά της πόλης Λα Γκραντ-Μοτ, εγκαινιάστηκε πριν από δώδεκα χρόνια με πρωτοβουλία δύο αδελφών με καταγωγή από την Αλγερία.

Την ώρα του περιστατικού, στο κτίριο βρίσκονταν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ραβίνος, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Ένας δημοτικός αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη.

Υπήρχε βούληση να σκοτώσουν

Σάββατο σήμερα, και η λειτουργία του Σαμπάτ ήταν προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της συναγωγής. «Υπήρχε πραγματική βούληση να υπάρχουν θύματα, να σκοτώσουν», δήλωσε η Πέρλα Ντανάν, η πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Οξιτανίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα μπορούσε να ήταν η ώρα της λειτουργίας αν ήταν χειμώνας».

«Υπάρχει πλήθος παραθεριστών στο Λα Γκραντ-Μοτ και στην παραλία που έρχονται να προσευχηθούν εδώ», τόνισε η Ντανάν.

«Μπορούμε να θεωρούμε ότι γλιτώσαμε από την απόλυτη τραγωδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος έφθασε στη Λα Γκραντ-Μοτ το απόγευμα.

Στις εικόνες από τις κάμερες βιντεοεπιτήρησης της συναγωγής, ένας άνδρας, σχετικά νέος, διακρίνεται την ώρα που φεύγει τρέχοντας από τις εγκαταστάσεις, μετά την πυρκαγιά και την έκρηξη. Εχει το πρόσωπό του ακάλυπτο, μια κόκκινη κεφίγια στο κεφάλι του και μια παλαιστινιακή σημαία γύρω από τη μέση του, κρατά σε κάθε του χέρι ένα πλαστικό μπουκάλι μεταλλικού νερού που περιέχει ένα κιτρινωπό υγρό.

Στη ζώνη μοιάζει να προεξέχει το κοντάκι ενός όπλου. Πιθανόν ένα 9 χιλιοστών, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή. «Γίνονται τα πάντα για να βρεθεί ο δράστης», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η εθνική εισαγγελία αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανέλαβε την υπόθεση στις 11 το πρωί, αρχίζοντας έρευνες για απόπειρα ανθρωποκτονιών με τρομοκρατικό κίνητρο, καταστροφές με επικίνδυνα μέσα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τρομοκρατικό κίνητο και σκοπό την προετοιμασία εγκλημάτων σωματικής βλάβης.