ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο της NASA για την επιστροφή στη Γη των δύο αποκλεισμένων αστροναυτών

Η αστροναύτες Σούνι Γουίλιαμς και ο Μοουτς Γουίλμορ καθ' οδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

NASA via AP, File

Το σχέδιο επιστροφής στη Γη των δύο αστροναυτών που έχουν αποκλειστεί εδώ και δύο μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανακοίνωσε η NASA.

 

Η NASA σχεδιάζει να επαναφέρει τους αστροναύτες Σούνι Γουίλιαμς και Μπουτς Γουίλμορ, με όχημα της SpaceX τον ερχόμενο Φεβρουάριο και όχι με το όχημα Starliner της Boeing με το οποίο πήγαν στο Διάστημα και παρουσίασε προβλήματα με διαρροές και αστοχία πρωοθητήρων.

«Η NASA αποφάσισε ότι ο Μπουτς και η Σούνι θα επιστρέψουν με το Crew-9 [του SpaceX] τον επόμενο Φεβρουάριο και ότι το Starliner θα επιστρέψει χωρίς πλήρωμα», είπε ο Μπιλ Νέλσον επικεφαλής της NASA σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι η Boeing έχει δουλέψει πολύ σκληρά με τη Nasa για να εξετάσει τα δεδομένα για να λάβει αυτή την απόφαση. Θέλουμε να κατανοήσουμε περαιτέρω τις βαθύτερες αιτίες και τις βελτιώσεις στο σχεδιασμό, έτσι ώστε το Boeing Starliner να χρησιμεύσει ως σημαντικό μέρος της διασφαλισμένης πρόσβασης του πληρώματος μας στον Διαστημικό Σταθμό ISS», πρόσθεσε.

«Η απόφαση να παραμείνουν οι Μπουτς και Σούνι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να επιστρέψει το Boeing Starliner στη Γη χωρίς πλήρωμα είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης μας για ασφάλεια», συνέχισε ο Νέλσον.

Ο Williams και ο Wilmore, δύο βετεράνοι αστροναύτες, έφτασαν στο ISS στις 6 Ιουνίου ως μέρος μιας δοκιμής από το Starliner προτού λάβει την έγκριση της NASA για πτήσεις ρουτίνας. Ωστόσο, η προγραμματισμένη οκταήμερη αποστολή μετατράπηκε σε πολύμηνη παραμονή μετά την εμφάνιση τεχνικών προβλημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης