ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για το πώς θα επιστρέψουν οι αποκλεισμένοι αστροναύτες

NASA: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για το πώς θα επιστρέψουν οι αποκλεισμένοι αστροναύτες

Tο διαστημικό σκάφος Starliner της Boeing που εκτόξευσε τους αστροναύτες Butch Wilmore και Suni Williams στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

NASA via AP

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει η NASA πώς θα επιστρέψουν οι αστροναύτες της πτήσης της Boeing που είναι εδώ και δύο μήνες αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η αμερικανική υπηρεσία καλείται να αποφασίσει αν οι δύο αστροναύτες θα επιστρέψουν με το όχημα Starliner με το οποίο πήγαν στο Διάστημα είτε θα επιστρέψουν με όχημα της SpaceX, εταιρείας που ανταγωνίζεται την Boeing.

Το Starliner εμφάνισε προβλήματα που ενδεχομένως κάνουν το ταξίδι της επιστροφής επικίνδυνο. Εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο για μια αποστολή οκτώ ημερών στον ISS, ωστόσο εντοπίστηκαν ζητήματα στη μόνωση και στους κινητήρες.

Αν δεν γίνει εφικτό να επιστρέψουν με το δικό τους όχημα, οι δύο αστροναύτες, η NASA σχεδιάζει την επιστροφή τους με μελλοντική αποστολή της SpaceX, τον Φεβρουάριο του 2025. Σε αυτή την περίπτωση το Starliner θα επιστρέψει στη Γη άδειο, ασύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Boeing Astronaftes apokeleismenoi

Οι αστροναύτες της NASA, Σούνι Ουίλιαμς και Μπουτς Γουίλμορ στέκονται μαζί για μια φωτογραφία στην εξέδρα εκτόξευσης για την αποβίβασή τους με την κάψουλα Starliner

AP Photo/Chris O'Meara, File


Το πρόγραμμα Starliner έχει προκαλέσει για τη Boeing περίπου 1,6 δισ. δολάρια σε ζημιές. Η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και τις μεγάλες ζημιές από τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα με αεροσκάφη 737 Max.

Η Boeing δέχεται πιέσεις από την πρωτοεμφανιζόμενη SpaceX, την εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον επιχειρηματία τεχνολογίας Elon Musk, ο οποίος ίδρυσε επίσης την Tesla, την κατασκευή επίγειων ηλεκτρικών οχημάτων, και τώρα κατέχει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.