ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ναυάγιο στο Παλέρμο: «Δεν αποκλείουμε τίποτε» λέει ο εισαγγελέας

Ιταλοί δύτες μεταφέρουν στο λιμάνι τις σορούς από το βυθισμένο ιστιοφόρο  AP Photo/Salvatore Cavalli

Το τραγικό ναυάγιο του Bayesian ανοιχτά του Παλέρμο της Σικελίας, το οποίο κόστισε τη ζωή επτά ανθρώπων θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους: Αυτό τόνισε σήμερα (24/8) ο Ιταλος εισαγγελέας και επικεφαλής της έρευνας Αμπρότζιο Καρτόζιο.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία, σε δικαστήριο στο Termini Imerese της Σικελίας, οι Ιταλοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τα επτά θύματα.

Οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα από τα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως χρειάζεται χρόνος προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, όμως έδωσαν στη δημοσιότητα αρκετές άγνωστες μέχρι στιγμής λεπτομέρειες.

Τα στοιχεία:

  • Το Bayesian, στο οποίο επέβαιναν 22 επιβάτες, βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αφού χτυπήθηκε από έναν ισχυρό τύπο ανέμου που ονομάζεται downburst.
  • Το Bayesian βυθίστηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.
  • Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ο Βρετανός μεγιστάνας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα.
  • Δεκαπέντε άνθρωποι επέζησαν, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Λιντς , στην εταιρεία του οποίου ανήκε το Bayesian, καθώς και ο καπετάνιος του σκάφους.
  • Πραγματοποιήθηκαν 123 καταδύσεις από 30 δύτες για συνολικά 4.370 λεπτά.
  • Το ναυάγιο βρίσκεται φαινομενικά άθικτο σε βάθος 50 μέτρων.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Termini Imerese, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο δικαστήριο της πόλης το Σάββατο ότι το γραφείο του έχει ξεκινήσει μια πρώτη έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ναυάγιο από αμέλεια.

«Αυτή η τραγωδία θα αποδειχθεί ακόμη πιο συγκλονιστική αν οι έρευνες μας υποδείξουν ότι η βύθιση του πλοίου προκλήθηκε από ενέργειες που δεν ήταν σύμφωνες με τον ναυτικό κώδικα», δήλωσε ο Καρντόζιο.

«Βρισκόμαστε μόλις στο αρχικό στάδιο των ερευνών ... Ακριβώς επειδή η έρευνα μπορεί να εξελιχθεί με οποιονδήποτε τρόπο και προς οποιαδήποτε κατέυθυνση, δεν αποκλείουμε απολύτως τίποτα», συμπλήρωσε, τονίζοντας όμως πως έπί του παρόντος η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός προσώπου.

«Κατά τη γνώμη μου είναι πιθανό να διαπράχθηκαν αδικήματα, ίσω θα μπορούσε είανι υπόθεση ανθρωποκτονίας, αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε μόνο εάν έχουμε το χρόνο να το ερευνήσουμε», είπε, σύμφωνα με το BBC.

«Προσπάθησαν να σωθούν,
να πάνε στην αριστερή πλευρά... »

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο διασώστης Μπεντιβόλιο Φιάντρα - από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία διάσωσης - δήλωσε ότι «οι σοροί βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο του πλοίου, και αυτό δείχνει πως οι άνθρωποι προσπάθησαν να μείνουν στοις καμοίνες της αριστερής πλευράς του σκάφους». Υπενθυμίζουμε πως το πλοίο «προσγειώθηκε» στο βυθό με τη δεξιά πλευρά.

«Οι πρώτοι πέντε νεκροί βρέθηκαν στην πρώτη καμπίνα της αριστερής πλευράς και η έκτη σορός βρέθηκε στην τρίτη καμπίνα της ίδιας πλευράς», δήλωσε ο Φιάντρα, συμπληρώνοντας πως πραγματοποιήθηκαν 123 καταδύσεις από 30 δύτες για συνολικά 4.370 λεπτά.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα είναι δύσκολο να διερευνηθεί πλήρως το ναυάγιο αν δεν ανασυρθεί το σκάφος από το βυθό.

Η βύθιση - εξπρές και το φαινόμενο downburst

Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, Ραφαέλε Καμαράνο, δήλωσε ότι το γιοτ χτυπήθηκε από ένα downburst, που σημαίνει «ισχυροί άνεμοι που προκλήθηκαν από δυνατή καταιγίδα και εξαπλώνονται γρήγορα μόλις "κατέβουν" στο έδαφος».

Οι ειδικοί έχουν προβληματιστεί για το πώς το Bayesian βυθίστηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας με πηγές της ακτοφυλακής, ανέφεραν ότι μια καταπακτή φέρεται να παρέμεινε ανοιχτή και ότι η καρίνα είχε ανασηκωθεί εν μέρει, με αποτέλεσμα το σκάφος να βυθιστεί γρήγορα.

Οι ερευνητές αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση σχετικά με την καταπακτή, δηλώνοντας ότι θα ήταν πρόωρο να πουν ο,τιδήποτε πριν την ανάσυρση του σκάφους, η οποία θα είναι πολύπλοκη και δαπανηρή.

«Είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών και των διαχειριστών του πλοίου να το φέρουν στην στεριά», δήλωσε ο Καρτόζιο, προσθέτοντας πως «έχουν λάβει τις απαραίτητες δοαβεβαιώσεις για την απόλυτη συνεργασία».

«Πνίγηκαν γιατί είχαν αποκοιμηθεί;»

Κάποιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι όσοι που έχασαν τη ζωή τους πιθανότατα «είχαν αποκοιμηθεί, ενώ οι υπόλοιποι που επέζησαν ήταν ξύπνιοι».

Σε αυτήν τη θεωρία αναφέρεται και δημοσίευμα του Guardian.

Μπαράζ ανακρίσεων του καπετάνιου

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο 51χρονος καπετάνιος του Bayesian, Τζέιμς Κάτφιλντ από τη Νέα Ζηλανδία, θα υποβληθεί σε νέες ανακρίσεις, προσθέτοντας ότι ήταν «εξαιρετικά συνεργάσιμος».

Οι δικαστές δήλωσαν ότι οι βρετανικές και αμερικανικές αρχές συμμετέχουν στην έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης